18/6/22

Δημιουργούνται δημότες 2 και 3 ταχυτήτων


Την οικονομική, κλιματική, υγειονομική και τώρα την ενεργειακή κρίση δεν την πέρασαν όλες οι τοπικές κοινωνίες με την ίδια ένταση και μας έδειξαν ποσό σημαντικός είναι ο ρόλος των δήμων στο νέο πεδίο της παγκοσμιοποίησης. 

Τώρα που έρχεται και η διατροφική κρίση και η μεγαλύτερη όλων, της γήρανσης του πληθυσμού, ο ρόλος αυτός θα γίνει πια αυτονόητος και καθοριστικός, αλλά με τεράστιες απώλειες. 


 

Από τα συσσίτια, τους ψεκασμούς σε πολυσύχναστους χώρους, τα δωρεάν τεστ, την συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης, την ενεργοποίηση των δημοτικών ιατρείων, την παροχή δωρεάν σύνδεση για την τηλεκπαίδευση, τις ψηφιακές υπηρεσίες, μέχρι τις ενεργειακές κοινότητες και πολύ σημαντικό, την ψυχολογική υποστήριξη, τα τηλεπρογράμματα για την δημιουργική απασχόληση των νηπίων και την ενημέρωση, οι τοπικές κοινωνίες βίωσαν πολύ διαφορετικά την στήριξη του δήμου τους απέναντι στις δοκιμασίες.


 

Υπήρξαν δήμοι που αντέδρασαν την πρώτη ημέρα, ανιχνεύοντας και αντιδρώντας πρωτοβουλιακά και άμεσα σε ότι ανάγκη παρουσιάστηκε, υπήρξαν δήμοι που άπλωσαν ένα πολυμορφικό δίκτυ για μια σειρά αναγκών που παρουσιάστηκαν και υπήρξαν δήμοι που ότι πρωτοβουλία ανέπτυξαν το έκαναν αφού μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα και αφού τους υποχρέωνε ο νόμος και πολύ αργότερα και πολύ πρόχειρα έως και εικονικά.


Διάβασε επίσης Αρθα 

Τώρα που κρυώνεις σκέψου πως θα ήταν αν είχες έναν Δήμο δίπλα σου

 

Υπήρξαν δημότες που βίωσαν εντελώς μόνοι τους και αβοήθητοι όλες τις κρίσεις που περάσαμε και υπήρξαν δημότες που ένοιωσαν μεγάλη ανακούφιση, όταν ο δήμος τους χτύπησε την πόρτα για να τους δώσει τροφή και φάρμακα, να τους καθοδηγήσει  για τις απαλλαγές από ρεύμα και θέρμανση ή να τους μεταφέρει σε ασφαλή σημεία όταν χρειάστηκε.

Υπήρξαν και τοπικοί επιχειρηματίες που έκλεισαν αβοήθητοι τις επιχειρήσεις τους, υπήρξαν όμως και πολλοί άλλοι που επιβίωσαν επειδή ο δήμος τους στάθηκε δίπλα τους εγκαίρως, τους καθοδήγησε οργανωμένα και τους έδωσε και επιπλέον επιχειρηματικό χώρο και υπηρεσίες, πολύ πριν ενεργοποιηθεί το κράτος.

 

Αν ψάξει κανείς στο διαδίκτυο θα δει ότι όλοι οι δήμοι διαφημίζουν την στήριξη που παρείχαν στους δημότες τους. Αν το ψάξει όμως λίγο περισσότερο, θα δει τεράστιες διαφορές που αναδεικνύουν τελικά πολίτες δύο ή τριών ταχυτήτων. Θα δει ποσό νωρίτερα και πόσο αργότερα ενεργοποιήθηκαν οι δήμοι, πόσες πολλές ή πόσο ελάχιστες υπηρεσίες παρείχαν και αν το ψάξει ακόμη καλύτερα θα δει μια τεράστια διαφορά ποιότητας σε υπηρεσίες με τον ίδιο τίτλο.

 

Δύο δήμοι διαφημίζουν ότι παρείχαν στήριξη με διανομή φαρμάκων και τροφής στους ηλικιωμένους στην καραντίνα. Ο ένας δήμος το έκανε ένα χρόνο μετά, αφού τον υποχρέωσε ο νόμος μια - δυο φορές με το ανειδίκευτο προσωπικό των Παιδικών Σταθμών και μόνο για τα ελάχιστα μέλη του ΚΑΠΗ, ο άλλος δήμος μέσα στην πρώτη εβδομάδα συνεργάστηκε με εξειδικευμένη ΜΚΟ που κατείχε την τεχνογνωσία, νοίκιασε αυτοκίνητα, ενεργοποίησε εθελοντές, κατέγραψε τις συνολικές ανάγκες και έκανε καθημερινή διανομή μέχρι και με drone, με καταγραφή της επίσκεψης με φάκελο και παρατηρήσεις και με παροχή όποιας άλλης ανάγκης εντόπιζε καθημερινά.  Η δράση έχει και στους δύο δήμους τον ίδιο τίτλο, η στήριξη όμως που ένοιωσαν οι ηλικιωμένοι στους δύο αυτούς δήμους δεν έχει καμία απολύτως σχέση.

 

Οι διαφοροποιήσεις αυτές που εντοπίζονται με μια ποιο ενδελεχή έρευνα, αναδεικνύουν την σημαντικότητα του ρόλου των δήμων σε κοινωνικό επίπεδο και πόσο μακρυά βρισκόμαστε πια από την παραδοσιακή εικόνα όπου ο ρόλος του δήμου είναι να μαζεύει τα σκουπίδια, να κλείνει λακκούβες και να αλλάζει λάμπες. 

 

Σε μια εποχή όπου η παγκοσμιοποίηση επηρεάζει με απόλυτο τρόπο την ποιότητα της ζωής ακόμη και την επιβίωση των πολιτών σε τοπικό επίπεδο, την ίδια στιγμή που το κράτος αποσύρεται όλο και περισσότερο και την εποχή όπου οι κρίσεις χτυπάνε η μία μετά την άλλη ειδικά τις αστικές και τουριστικές περιοχές, ο δήμος αναδεικνύεται σε βασικό πυλώνα προστασίας και ανθεκτικότητας.


Farm to Fork strategy


 

Οι κρίσεις μας έδειξαν ότι η ατομική ευημερία εξαρτάται όλο και περισσότερο από την προνοιακή – προληπτική πολιτική που ασκείται σε τοπικό επίπεδο.

 

Και η διατροφική και διαγενεακή κρίση (γήρανση του πληθυσμού), που έρχονται θα είναι πολύ πιο σφοδρές, με πολύ μεγαλύτερες απώλειες και ζημιές από αυτά που ζήσαμε μέχρι σήμερα. Τα νούμερα και επιστημονικές προβλέψεις είναι αμείλικτες. Και όχι δεν θα τις ζήσουν όλες οι τοπικές κοινωνίες στην ίδια ένταση διότι ήδη υπάρχουν αρκετοί δήμοι που προετοιμάζονται και πάρα πολλοί που αδιαφορούν.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: