4/11/21

Ο άνθρωπος είναι λύκος και πρέπει να προστατεύει την αγέλη του

Τέτοιες μέρες 28η Οκτωβρίου, πάντα ψάχνω στην ιστορία μας. Στην είσοδο του Άουσβιτς υπάρχει μια επιγραφή που λέει πως «λαοί οι οποίοι δεν θυμούνται την Ιστορία τους είναι υποχρεωμένοι να την ξαναζήσουν».

Για να προβλέψεις το μέλλον και να αναλύσεις το παρόν πρέπει να γνωρίζεις πολύ καλά το παρελθόν. Και ο πόλεμος του ’40 είναι γεμάτος με καθαρές πηγές και πολύπλοκες εξελίξεις.
Πως φτάσαμε στο Αλβανικό Μέτωπο να έχουμε 13.936 νεκρούς και στον εμφύλιο 154.000; Πως έγινε οι δωσίλογοι των Γερμανών, να συμμετέχουν στην μετέπειτα κυβέρνηση; Πως γιγαντώθηκε έτσι ο ΕΛΑΣ και μετά πως άδειασε με την ίδια ταχύτητα; Και χιλιάδες άλλα ερωτήματα που τα ψάχνεις και βλέπεις. Πως οι Ναζί της Γερμανίας έγιναν κυρίαρχοι συνεργάτες των Αμερικανών και ποιο ήταν το πραγματικό αποτέλεσμα του σχεδίου Μάρσαλ; Τι θα γινόταν αν ο Χίτλερ είχε ακούσει τον Ρόμελ και είχε προβλέψει την απόβαση στην Νορμανδία; Τι θα γινόταν αν δεν είχε κάνει λάθος εκτίμηση ο Γιαμαμότο στο Μίντγουέϊ; Τι θα γινόταν αν δεν διοικούσε ο Ζούκοφ στην μάχη της Μόσχας; Και αν δεν είχαν μπει οι Ελασίτες στο Λιτόχωρο, ποια θα ήταν η Ελλάδα σήμερα; Διαβάζοντας όμως αρχαία ή νεότερα κείμενα βλέπεις ότι η ιστορία δεν διαμορφώνεται από τα γεγονότα, αλλά απλά επαναλαμβάνεται από τα έμφυτα χαρακτηριστικά του ανθρώπου που τελικά είναι λύκος. Και όσα χρόνια κι αν πέρασαν, όσα κι αν έζησε και έπαθε, όσα και αν ανέλυσε, δεν μπόρεσε να κατακτήσει την ωριμότητα της συνύπαρξης, του σεβασμού και της συλλογικότητας. Κυριαρχεί πάντα ο Λαϊκισμός που τροφοδοτείται από τον Ατομισμό και μια συνεχή διαδικασία win - lose μεταξύ των ανθρώπων. Παρά το γεγονός ότι οι νικητές είναι οι συλλογικότητες, ο άνθρωπος δεν μπορεί να το δει. Νομίζει ότι οι δικές του προσωπικές ικανότητες τον κάνουν ευνοημένο. Όμως ο άνθρωπος καθορίζεται από το περιβάλλον. Η ομάδα και το περιβάλλον που γεννήθηκες καθορίζει την ζωή σου. Άλλη είναι η μοίρα σου αν γεννήθηκε στην Λουάντα της Αγκόλας το ‘75, άλλη αν γεννήθηκες στο Λογκ Αιλαντ. Άλλη αν ανήκεις στην φυλή των Χούτου της Ρουάντα και άλλη αν είσαι δημότης του Άαρμπουργκ της Ελβετίας. Διότι πολύ απλά η κοινότητά σου συμπεριφέρθηκε διαφορετικά και έφτιαξε διαφορετικές δομές και λειτουργίες από τις υπόλοιπες. Συλλογικά. Ως λύκος οφείλεις να προστατεύεις και να υπερασπίζεσαι την αγέλη σου για να ζήσεις καλύτερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: