19/3/19

Πρέπει να αποκτήσουμε δημοτική πολιτική για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας.

Εκτός από την Κλιματική Αλλαγή και την Ενεργειακή Επάρκεια, όλοι οι μελετητές και τα επίσημα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των διεθνών οργανισμών, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και καλούν τους δήμους να προετοιμαστούν εγκαίρως για την ραγδαία Γήρανση του Πληθυσμού.

Στην Ελλάδα το 2007 οι άνθρωποι άνω των 65 αποτελούσαν το 18,1% του πληθυσμού και σήμερα το 21,5%.

Η Ελλάδα κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε γηράσκοντα πληθυσμό (ποσοστό αύξησης 21,4%) έναντι μέσου όρου της ΕΕ 17,2%. Τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών αντιπροσωπεύουν σήμερα στη χώρα μας ποσοστό πάνω από το 21,3% του πληθυσμού και σύμφωνα με τις προβλέψεις το 2030 θα είναι περίπου το 30% του πληθυσμού ενώ το 2050 θα πλησιάσουν το 1/3 του πληθυσμού.


Ιδιαίτερα στο δήμο μας το φαινόμενο αυτό φαίνεται ακόμη πιο έντονο καθώς το ποσοστό των ατόμων πάνω από 65 βρίσκεται ήδη στο 23,29% και ανεβαίνει ραγδαία. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, σε πολύ σύντομο διάστημα ο ένας στους τρεις κατοίκους Παπάγου και Χολαργού θα είναι άνω των 65 ετών.

Σήμερα στο προάστιό μας ζουν 10.372 άτομα άνω των 65 ετών για τους οποίους δεν υπάρχει καμία απολύτως ειδική μέριμνα.


Τα ΚΑΠΗ αποτελούν έναν σπάταλο και απαρχαιωμένο θεσμό. Ξοδεύουν περίπου 1.000.000 το χρόνο και δεν έχουν δυνατότητα να φιλοξενήσουν πάνω από 250 άτομα στις δραστηριότητες τους (εκδρομές, γεύματα, θεατρικές ομάδες) ενώ λειτουργούν χωρίς κανένα οικονομικό κριτήριο ένταξης.

Ουσιαστικά αποτελούν ένα κλειστό κλαμπ συντήρησης εκλογικής πελατείας για λίγους ημετέρους.

Ο δήμος μας όμως οφείλει και να ασκεί πολιτική ενιαία για όλους τους ηλικιωμένους και να προετοιμαστεί για το μέλλον που προμηνύεται άκρως δυσοίωνο.

Οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας έχουν ανάγκη από προστασία απέναντι στην γραφειοκρατία, και τους επιτήδειους της αγοράς.

Έχουν ανάγκη από συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα ιατρικής, λογιστικών, καταναλωτών, ιδιοκτητών ακινήτων, κ.λπ.

Έχουν ανάγκη καθημερινής υποστήριξης για την επικοινωνία μέσω των νέων τεχνολογιών.

Έχουν ανάγκη από εξυπηρέτηση κατ΄ οίκον για τα ψώνια κ.λπ.

Έχουν ανάγκη από προστασία απέναντι σε παραβατικά άτομα.

Έχουν ανάγκη από ψυχολογική υποστήριξη (το 25% πάσχει από άτυπη κατάθλιψη που οδηγεί στην άνοια).

Οι νέες τεχνολογίες τηλεειδοποίησης, οι έξυπνες εφαρμογές φωνητικής κλήσης και αυτόματης συνεννόησης (ChatBot), οι νέες τεχνολογίες τηλεϊατρικής, δίνουν σήμερα λύσεις στις άμεσες ανάγκες επικοινωνίας με τους ανθρώπους της προχωρημένης ηλικίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δαπανά σήμερα εκατομμύρια ευρώ στην έρευνα και την προετοιμασία αυτού που λέγεται Silver Economy (από τα ασημένια μαλλιά).

Μια τεράστια βιομηχανία ιατρικών υπηρεσιών και φιλικών ψηφιακών εφαρμογών, όπως και επαγγελμάτων, αναπτύσσεται για να εξυπηρετήσει μια ραγδαία διογκούμενη ανάγκη, που θα παρουσιαστεί επιτακτική και ασφυκτική στο άμεσο μέλλον και η οποία αναμένεται να δημιουργήσει τεράστια κοινωνικά ζητήματα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πιέζει ασφυκτικά τους δήμους να επενδύσουν στο άμεσο μέλλον και να αναλάβουν τις ευθύνες τους μεριμνώντας για τον πληθυσμό της τρίτης ηλικίας που σε λίγο θα αποτελεί το 30%.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Δήμων και Περιφερειών CoR εξέδωσε πολυσέλιδη οδηγία προς τις τοπικές διοικήσεις όπου επισημαίνει την πολύπλευρη διάσταση και την επιτακτική ανάγκη της αναδιάρθρωσης των δημοτικών υπηρεσιών έτσι ώστε αυτές να δεχθούν την ψηφιακή ιατρική και υγεία με έμφαση στην Ενεργό Γήρανση.

Η Ενεργός Γήρανση είναι ο βασικός άξονας προτεραιότητας στην ανάπτυξη της Silver Economy και στην αντιμετώπιση των κοινωνικών ζητημάτων που καλείται να αντιμετωπίσει μια τοπική κοινωνία.

Ένας δήμος σήμερα:

Πρέπει να ενσωματώνει στις δομές Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης όλες τις διαθέσιμες εφαρμογές που απευθύνονται στην Τρίτη ηλικία (φωνητική επικοινωνία, τηλεϊατρική, τηλεδιαχείριση, συστήματα άμεσης ειδοποίησης σε περίπτωση κινδύνου).

Πρέπει να διαθέτει ειδικό εξειδικευμένο γραφείο (One Stop Shop) εξυπηρέτησης των ατόμων της Τρίτης Ηλικίας για κάθε θέμα (συνταξιοδοτήσεις, ασφαλιστικό, λογιστικά, προστασία καταναλωτών κ.λπ.).

Πρέπει να διαθέτει δομές προληπτικής και συμβουλευτικής ιατρικής σε άμεση συνεργασία με την Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία.

Πρέπει να διαθέτει μηχανισμό «Εξυπηρέτησης κατ΄ οίκον».

Πρέπει να διαθέτει ΚΗΦΗ (Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων)

Πρέπει να διαθέτει εκτεταμένο δίκτυο ασφαλών διαδρομών πεζοδρομίων, παντού αστικό εξοπλισμό για ανάπαυση με προστασία από τον ήλιο και τη βροχή. Αξιόπιστη και πυκνή δημοτική συγκοινωνία γιατί το νούμερο ένα μέτρο για την εξασφάλιση της Ενεργούς Γήρανσης είναι η κινητικότητα σε δημόσιους χώρους.

Τέλος η Ενεργός Γήρανση προωθείται σε μεγάλο βαθμό με τον εθελοντισμό. Οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας συνήθως διαθέτουν ελεύθερο χρόνο, έχουν τεράστια εμπειρία και γνώσεις, έχουν πλούσιο βιογραφικό και διαθέτουν και υπομονή. Το μόνο που ζητούν είναι να απασχολούνται και να επιβραβεύονται.

Ενδεικτικά επισυνάπτω σχετική Ευρωπαϊκή Πρόσκληση χρηματοδότησης
https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/news/2019-call-proposals-active-and-assisted-living-programme-now-open

Το άρθρο αυτό δεν αφορά μόνο τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας! Αφορά και εκείνους που βρίσκονται σήμερα μετά τα 50 και που σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα κατάματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: