14/1/19

Μόλυνση και υψηλές θερμοκρασίες VS δενδροφύτευση


Σκοτώνοντας περισσότερους από 12.000 ανθρώπους κάθε χρόνο οι αστικοί καύσωνες είναι μια από τις πιο υποτιμημένες απειλές στον κόσμο, - περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο γεγονός που σχετίζεται με τις καιρικές συνθήκες. Η θερμότητα γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνη στις πόλεις, οι οποίες γίνονται σήμερα πολύ πιο ζεστές από τις γύρω λιγότερο εξελιγμένες περιαστικές περιοχές. Επιπλέον, οι πόλεις αναπτύσσουν σήμερα τα υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τα οποία συμβάλλουν σε περισσότερους από 3 εκατομμύρια θανάτους ετησίως. Με το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού να προβλέπεται να ζει στις πόλεις μέχρι το 2050, η θερμότητα και η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελούν ένα απο τα βασικά προβλήματα δημόσιας υγείας που συνδέονται άμεσα με την καρδιά, τους πνεύμονες, τα αγγεία και την ψυχική υγεία.


Συνεχώς και περισσότεροι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το φαινόμενο των αστικών θερμικών νησίδων και συνιστούν:
«Φυτεύστε περισσότερα δέντρα στις πόλεις».

Τα δέντρα ψύχουν τον αέρα απλώνοντας την σκιά και απελευθερώνοντας υδρατμούς ενώ τα φύλλα τους μπορούν να φιλτράρουν τα λεπτά σωματίδια (PM) - μία από τις πιο επικίνδυνες μορφές ατμοσφαιρικής ρύπανσης που παράγονται από την καύση βιομάζας και ορυκτών καυσίμων. Το Nature Conservancy μελέτησε τις επιπτώσεις των δένδρων στην ποιότητα του αέρα σε 245 από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου και τεκμηρίωσε τα ευρήματα στην έκθεση Planting Healthy Air.

Η έκεθση " Planting Healthy Air " καταγράφει ποιες πόλεις θα επωφεληθούν περισσότερο από τις φυτεύσεις δέντρων, όσον αφορά τόσο τη μείωση της θερμότητας και του ΡΜ, και ποια επένδυση θα χρειαζόταν για να επιτευχθούν σημαντικά οφέλη.
Η ανάλυση ανέδειξε ότι μια επένδυση μόλις 4 δολαρίων ανά κάτοικο σε κάθε μία από αυτές τις πόλεις με δενδροφυτεύση, θα μπορούσε να βελτιώσει την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων και ότι τα δέντρα είναι οικονομικά αποδοτικότερα από πολλές άλλες κοινές λύσεις.

Τα περισσότερα φαινόμενα ψύξης και φιλτραρίσματος που δημιουργούνται από τα δέντρα είναι αρκετά εντοπισμένα, τόσο σε πυκνοκατοικημένες πόλεις - καθώς και εκείνες με υψηλότερα συνολικά επίπεδα ρύπανσης - που βλέπουν την υψηλότερη συνολική απόδοση επένδυσης (ROI) από φυτεύσεις δένδρων.

Η τοπική μικροκλίμακα ωστόσο της επίδρασης των δέντρων, δείχνει ότι συγκεκριμένες γειτονιές σε σχεδόν οποιαδήποτε πόλη θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τις φυτεύσεις. Οι υπεύθυνοι πολεοδομίας μπορούν ακόμη να στοχεύσουν σε φυτεύσεις για να προστατεύσουν περιοχές με ιδιαίτερα ευάλωτους πληθυσμούς - όπως κοντά σε σχολεία και νοσοκομεία - ή να χρησιμοποιήσουν δέντρα ως ασπίδα ενάντια στα σωματίδια PM που προέρχονται από αυτοκινητόδρομους και βιομηχανικές περιοχές.

Αν και τα δέντρα δεν μπορούν από μόνα τους να λύσουν το σύνολο των προβλημάτων ποιότητας αέρα και θερμότητας των πόλεων, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι είναι ένα κρίσιμο κομμάτι του παζλ. Η έκθεση δείχνει ότι ακόμη και μια συντηρητική παγκόσμια επένδυση σε αστικά δέντρα μπορεί να σώσει δεκάδες χιλιάδες ζωές.

Υ.Γ.
Το PM σημαίνει σωματιδιακή ύλη (που ονομάζεται επίσης μόλυνση σωματιδίων): ο όρος για ένα μείγμα στερεών σωματιδίων και υγρών σταγονιδίων που βρίσκονται στον αέρα. Μερικά σωματίδια, όπως η σκόνη, η βρωμιά, η αιθάλη ή ο καπνός, είναι αρκετά μεγάλα ή σκοτεινά για να τα βλέπεις με γυμνό μάτι. Άλλοι είναι τόσο μικροί που μπορούν να ανιχνευθούν μόνο με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο.

ΠΗΓΗ https://global.nature.org/content/healthyair

Δεν υπάρχουν σχόλια: