17/11/20

Μας αποκάλυψε και λίγο ο κορονοϊός και μας έδειξε και το μέλλον μας

Μας αποκάλυψε και λίγο ο κορονοϊός και μας έδειξε και το μέλλον μας. 

Εδειξε την αδυναμία των κυβερνήσεων να προστατέψουν τους πολίτες τους. Ειδικά στις μητροπόλεις του καπιταλισμού που είχαν την δυνατότητα. Διστακτικοί και άτολμοι ισορροπούσαν μεταξύ ευθύνης και συμφέροντος.

Εδειξε το πόσο μπλέκεται η επιστήμη με την πολιτική και πόσο βαθιά μπαίνει η δεύτερη στα χωράφια της πρώτης. Εδειξε πόσο ο καπιταλισμός ευνοεί τους δυνατούς, ακόμη και όταν απομυθοποιούνται οι αξίες του και πόσο πολλαπλασιάζεται η άνιση κατανομή των βαρών ακόμη και όταν καταρρέουν οι δομές του. Και πάνω από όλα έδειξε πόσο ατομιστές, αδαείς και ανεύθυνοι είναι οι πολίτες. Πόσο δύσκολο είναι πια να μπουν σε συλλογική σκέψη. Οι αμερικανικές εκλογές μας έδειξαν την πραγματικότητα. Ο κόσμος βρίσκεται έντονα στο συννεφάκι του αμερικανικού ονείρου. Η πίστη του «εγώ θα την γλιτώσω και θα επωφεληθώ» έχει μπει βαθιά στο DNA του ανθρώπου. Μας έδειξε επίσης πόσο εξαρτημένοι είμαστε όλοι από την ιδιωτική πρωτοβουλία. Από τις επιδόσεις και τις προτεραιότητες των εταιρειών περιμένουμε να σωθούμε με τα τεστ και το εμβόλιο. Μας έδειξε επίσης πόσο ζημιογόνα είναι η λογιστικοποίηση του δημόσιου τομέα. Και το πρώτο καμπανάκι με τα κρούσματα της Κηφισιάς τον Μαϊο, πόσο διαφορετικό είναι το επίπεδο υγειονομικής περίθαλψης για τους ευκατάστατους, αλλά και το πόσο λίγο μετράει για όλους, το να είναι οι μισοί υγιείς και προστατευμένοι. Μας έδειξε τους κινδύνους της βιομηχανοποιημένης και παγκοσμιοποιημένης παραγωγής της διατροφής. Τους κινδύνους της παγκοσμιοποίησης του εμπορίου. Μας έδειξε τι σημαίνει η υπερσυγκέντρωση πληθυσμών στα αστικά κέντρα και την ανάγκη των ήπιων μεταφορών.

Και με όλα αυτά μας έδειξε ότι ο κόσμος δεν καταλαβαίνει τίποτα και δεν αλλάζει. Θα συνεχίσει να βιάζεται, να τελειώσουν όλα αυτά με ένα εμβόλιο για να πάει στην δουλειά του.

https://www.facebook.com/haris.kougioumtzopoulos/posts/10223948012756142

Δεν υπάρχουν σχόλια: