28/12/21

10+1 Λάθη της Κυβέρνησης για τον Covid-19

Το πρώτο όπως το έγραψα από την πρώτη μέρα: Tο πρόβλημα είναι μαθηματικό και όχι ιατρικό. Ενας γιατρός δεν έχει την γνώση να αναλύσει δίκτυα και δεδομένα, ούτε να κάνει προβολές αριθμητικών παραστάσεων. Οι γιατροί θεραπεύουν και δεν εντοπίζουν καλούς και κακούς αγωγούς στις κοινωνικές επαφές. Αρα η Επιτροπή Σοφών έπρεπε να είναι στελεχωμένη βασικά με μαθηματικούς και αναλυτές δεδομένων. Η Κυβέρνηση της υπαγόρευε τι να λέει με σωρεία αντιφάσεων σε ένα άγνωστο γι αυτήν αντικείμενο.

Λάθος Δεύτερο. Οι υδραυλικοί γνωρίζουν καλά ότι όταν έχεις βλάβη στο δίκτυο κλείνεις την κεντρική παροχή μέχρι να την επισκευάσεις, δε αφήνεις παρακαμπτήριους ανοιχτούς. Αρα έπρεπε να κλείσουν τα πάντα για λίγες μέρες και όχι “κάποιες” δραστηριότητες για τέσσερεις μήνες.
Λάθος τρίτο. Η κυβέρνηση έκλεισε τα δεδομένα, ενώ είχε αχαρτογράφητα νερά να διαβεί, διαχειρίστηκε σε κλειστούς τοίχους και με φόβο το πρόβλημα. Σήμερα εφαρμόζονται το Citizen science και το Open Data ως συστήματα διακυβέρνησης και ειδικά αντιμετώπισης κρίσεων καθώς η κοινωνία βρίσκεται τουλάχιστον 50 χρόνια μπροστά από την δημόσια διοίκηση.
Λάθος τέταρτο. Η κυβέρνηση δεν επένδυσε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας έτσι ώστε να μπορέσει να αφήσει ανοιχτή την οικονομία και να κάνει αποτελεσματικό και δραστικό το θεραπευτικό κομμάτι. Προσπάθησε να γλιτώσει πόρους και κατασπατάλησε περισσότερους, μέσα από μια πάγια ιδεοληψία ότι η δημόσια υγεία πρέπει να συρρικνωθεί διότι είναι πολυδάπανη. Η ζημιά που έγινε σε θανάτους και ανάγκες οικονομικών ενισχύσεων ήταν πολλαπλάσια.
Λάθος πέμπτο: Η κυβέρνηση σπατάλησε πάνω από 30 εκατομμύρια ευρώ σε δημόσιες σχέσεις αντί να εκπονήσει μια σοβαρή επικοινωνιακή καμπάνια που να μπορέσει να πείσει πρώτα για τα μέτρα προστασίας και ύστερα για τους εμβολιασμούς. Χρησιμοποίησε διαφημιστικές εταιρείες της πλάκας (Λίστα Πέτσα) με κορυφαία τη διαπίστωση ότι “το Documento δεν έχει αναγνωστικό κοινό που θα μπορούσε να πειστεί να λάβει μέτρα προστασίας” (πρακτικά της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής).
Λάθος έκτο: Η Επιτροπή των Σοφών που δεν διέθετε τις κατάλληλες γνώσεις, απλά αντέγραψε μέτρα και μεθόδους άλλων χωρών με εντελώς διαφορετικές νοοτροπίες και συνήθειες, άλλους κοινωνικούς δεσμούς, άλλες κλιματικές συνθήκες και άλλα ήθη και έθιμα.
Λάθος έβδομο: Η Κυβέρνηση επέλεξε το λαϊκισμό των επιδομάτων για να χρυσώσει το χάπι, σπαταλώντας αντιπαραγωγικούς πόρους όπου εισέπραξαν λεφτά οι πάντες, ανεξάρτητα από την ζημιά που υπέστησαν, διαλύοντας στην κυριολεξία της οικονομία.
Λάθος όγδοο: Αντι να ενισχυθεί η αποκέντρωση με την δημιουργία μοντέλου σχεδίου δράσης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για την πρωτοβάθμια υγεία και την αποσυμφόρηση του ΕΣΥ, άφησε στην ουσία ανενενεργές και αμέτοχες όλες τις κοινωνικές δομές που διέθετε ως μηχανισμό στους δήμους. Χρειάστηκε έναν ολόκληρο χρόνο μέχρι να καταλάβει την αξία αυτών των δομών αλλά και πάλι άφησε τεράστια περιθώρια αυτοσχεδιασμών από ασχέτους και με ελάχιστη οικονομική υποστήριξη. Κυρίως όμως χωρίς επιστημονική καθοδήγηση.
Λάθος ένατο: Αν και βρισκόμαστε σε πόλεμο η Κυβέρνηση δεν τόλμησε (καθαρά ιδεοληπτικά) να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα εγκαίρως και να ενισχύσει το ΕΣΥ.
Λάθος δέκατο: Λόγω της ανεπάρκειας της Επιτροπής Σοφών πήρε αντιφατικά μέτρα. Την στιγμή που ο κόσμος και κυρίως τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, στοιβαζόταν χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, την ίδια στιγμή γινόντουσαν συλλήψεις στις πλατείες για τον υποτιθέμενο συνωστισμό.
Και το κυριότερο λάθος: Η πολιτική της κυβέρνησης δεν θωρακίστηκε δημοκρατικά και περιόρισε την διαφάνεια, προκαλώντας την καχυποψία και την αντίδραση του κόσμου. Την στιγμή της κρίσης άδραξε την ευκαιρία να χαλαρώσει τους νόμους των προμηθειών, να περιορίσει τα δημοκρατικά δικαιώματα, να απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις, να κλείσει τα συλλογικά όργανα, να πουλήσει προσωπικά δεδομένα στις εταιρείες, να κάνει στημένους διαγωνισμούς και να περάσει άσχετους νόμους και σκοτεινές τροπολογίες που ευνοούν τους ημέτερους εργολάβους με κλειστή την Βουλή.
Με την πολιτική αυτή καταρράκωσε εντελώς την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και των αποφάσεων στην κοινή συνείδηση και απογείωσε τις θεωρίες συνωμοσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: