21/12/18

Τα ζητούμενα στον διάλογο για την Απλή Αναλογική

Το μεγάλο λάθος κατά την άποψή μου στο θέμα του διαλόγου περί Απλής Αναλογικής ανήκει στην πλειοψηφία της ΚΕΔΕ.
Το σύστημα της Απλής Αναλογικής θα οδηγήσει στην πλήρη ακυβερνησία και απραξία 50 έως 100 δήμων της χώρας (οι υπόλοιποι θα βάλουν νερό στο κρασί τους και θα τα βρουν αναγκαστικά), θα εμποδίσει σε μια μεγάλη έκταση την περιφερειακή ανάπτυξη της Ελλάδας σε μια κρίσιμη περίοδο και θα οδηγήσει στην περαιτέρω ερήμωση και υποβάθμιση της υπαίθρου.

Ομως το υπάρχον εκλογικό σύστημα έχει τρομερές αδυναμίες που απαιτούν διορθώσεις, τις οποίες έπρεπε εδώ και καιρό η ΚΕΔΕ να έχει επεξεργαστεί μέσω των δημοτικών συμβουλίων και να έχει απαντήσει, αφού γνωρίζει εδώ και δύο χρόνια τις προθέσεις της κυβέρνησης.


Θα έπρεπε στα δημοτικά συμβούλια να μην υπάρχουν παρατάξεις και να επιτρέπονται οι συνεργασίες και η αξιοποίηση από το δήμαρχο όλων των ικανών μελών.

Θα έπρεπε πολλές αποφάσεις όπως Πολεοδομικοί όροι, Προϋπολογισμοί, με εναλλακτικές προτάσεις όπως διατυπώνεται στον προτεινόμενο νόμο, Στρατηγικές Βιώσιμης Κινητικότητας, Επιχειρησιακά Προγράμματα, να απαιτούν αυξημένες πλειοψηφίες και μάλιστα εκφρασμένες και σε εκλογική δύναμη.
Δεν είναι δυνατόν μια παράταξη που έλαβε το 48% των ψήφων την πρώτη Κυριακή να αγνοείται παντελώς στο Δημοτικό Συμβούλιο για ζητήματα που αφορούν το δήμο σε βάθος δεκαπενταετίας.
Δεν είναι δυνατόν μια παράταξη που έλαβε 20% την πρώτη Κυριακή να έχει απόλυτη πλειοψηφία του 60% στο δημοτικό συμβούλιο και να αγνοεί τους πάντες και να δεσμεύει και τις επόμενες διοικήσεις.
Αλλο πράγμα είναι η κυβερνησιμότητα της καθημερινότητας, άλλο ο μακρόχρονος σχεδιασμός και οι δεσμεύσεις. Αυτά η ΚΕΔΕ όφειλε να τα διαχωρίσει.
Δεν είναι δυνατόν μια παράταξη της τάξεως του 40% να μην γνωρίζει καν τι θα γίνει στο δήμο της, αφού οι μελέτες που καταρτίζονται  από τις Τεχνικές Υπηρεσίες δεν απαιτούν έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Δεν είναι δυνατόν η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου να εξαρτάται από σχετικές πλειοψηφίες στην έκφραση της τοπικής κοινωνίας.
Αυτά είναι προνόμια που έχουν κάνει τεράστια ζημιά σε εκατοντάδες δήμους.

Αν πάμε στην ουσία των πραγμάτων που είναι η κοινωνική έκφραση, τότε θα δούμε ότι υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα αντιπροσωπευτικότητας που δεν περιορίζεται στην αίσθηση του δικαίου, αλλά καθαρά προσβάλει την αρχή της εγγύτητας.

Το ζητούμενο και αυτό θα πρέπει μια μέρα να το καταλάβουμε, είναι να μην αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση η εκάστοτε πλειοψηφούσα έκφραση της τοπικής κοινωνίας, έτσι ώστε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να ισχυροποιείται κοινωνικά.

Στην πράξη είναι λάθος οι αντιδήμαρχοι να διορίζονται από το Δήμαρχο. Εκεί παίζονται τα πολλά παιχνίδια των συναλλαγών στην προεκλογική περίοδο και το γνωρίζουν όλοι πολύ καλά αυτό.
Και υπάρχουν πολλά τέτοια θέματα που χρίζουν προτάσεων και απαντήσεων.

Το να λες ένα απλό όχι σε μια πρόταση νόμου υποστηρίζοντας ουσιαστικά τις παθογένειες ενός συστήματος, είναι μια κακή πρακτική. Κατ’ ουσίαν υποστηρίζεις την γνώμη του άλλου.

Σε λίγες ημέρες θα έχουμε ένα τρανταχτό φαινόμενο αλλοίωσης ακόμη και της αντιπροσωπευτικότητας της γνώμης των Δημοτικών Συμβουλίων. Στα Δημοτικά Συμβούλια στις 7 με 9 Μαϊου θα υποστηριχθεί σε επίπεδο πλήθους παρατάξεων κατά πλειοψηφία το σύστημα της Απλής Αναλογικής. Το ρεπορτάζ του myota.gr το έχει επιβεβαιώσει. Ομως στις ΠΕΔ η υποστήριξη της Απλής Αναλογικής θα λάβει μια ισχνή μειοψηφία. Το ίδιο και στην Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ.


Το ίδιο ισχύει και για την κοινωνία όπου η Απλή Αναλογική έχει ισχυρή απήχηση. Αφού σε επίπεδο αιρετών και μη εκλεγμένων, οι υποστηρικτές της, είναι διπλάσιοι από τους πολέμιούς της. Στις κοινωνίες, στα καφενεία και στο  facebook, δεν μιλάνε μόνο οι πλειοψηφίες των δημοτικών συμβουλίων. Μιλάνε και οι αντιπολιτεύσεις που είναι περισσότερες και μιλάνε και όλοι αυτοί που δεν εκλέχτηκαν αλλά έλαβαν πολύ περισσότερους σταυρούς και έχουν πολύ μεγαλύτερη κοινωνική επιρροή από αυτούς που εκλέχτηκαν.

Αυτά όλα δεν μπορεί να τα αγνοεί η ΚΕΔΕ και να γυρίζει πίσω ως απαράδεκτο το νομοσχέδιο και στην συνέχεια να διαμαρτύρεται συνεχώς ότι η κεντρική κυβέρνηση την αγνοεί και ότι η κοινωνία την θεωρεί αρνητικό θεσμό.
Η ΚΕΔΕ όφειλε να δει με καθαρό μάτι τις παθογένειες που γεννούν οι ίδιοι οι αιρετοί αφού τα γνωρίζει καλύτερα από όλους και να έχει ήδη επεξεργαστεί προτάσεις που θα αμβλύνανε τα προβλήματα και της κυβερνησιμότητας και της αντιπροσωπευτικότητας.
Ειδικά στην ΚΕΔΕ και στις ΠΕΔ την λύση θα την δώσει η απλή αναλογική καθώς τα μέλη της για πρώτη φορά θα αναγκαστούν να εκφράσουν το σύνολο των τοπικών κοινωνιών και όχι τις εκλεγμένες δημοτικές αρχές με τα μπόνους της κυβερνησιμότητας.

ΠΗΓΗ: myota

Δεν υπάρχουν σχόλια: