24/5/10

Που τα βρήκαν αυτά τα ποσά;

Εντελώς αυθαίρετος από ότι φαίνεται είναι τελικά ο υπολογισμός του Γενικού Λογιστήριου του Κράτους για την εξοικονόμηση 1,18 δις ευρώ από το πρόγραμμα Καλλικράτης αφού τα ποσά έχουν υπολογιστεί χοντρικά ενώ χρησιμοποιείται πολλές φορές η φράση « Η εν λόγω δαπάνη εξαρτάται από πραγματικά γεγονότα» που αναμένεται να αποφασιστούν και δεν υπολογίζονται.
Το ΓΛΚ υπολογίζει εξοικονόμηση 780.000.000 ΕΥΡΩ, από την λόγω συνένωσης των Δήμων, 175.000.000 ΕΥΡΩ, από την κατάργηση των δεκατριών (13) κρατικών Περιφερειών και σύσταση επτά (7) Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και 230.732.660 ΕΥΡΩ, από τη μείωση του συνολικού λειτουργικού κόστους, λόγω κατάργησης των πενήντα τεσσάρων (54) Ν.Α. και σύστασης δεκατριών (13) νέων Περιφερειών.
Δεν προβλέπει όμως από που θα βγει η επιβάρυνση των αρμοδιοτήτων των δήμων και πόση θα είναι αυτή, πόσο θα είναι το κόστος του Ερευνητικού Ινστιτούτου Νησιωτικής Πολιτικής, πόσο θα κοστίσουν οι νέες θέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, πόσες θα είναι οι αποζημιώσεις στους περιφερειακούς συμβούλους, πόσα θα είναι τα έξοδα κίνησης των αιρετών και οι μετατάξεις υπαλλήλων και το κυριότερο προβλέπει έσοδα από έκτακτες επιχορηγήσεις χωρίς να τις υπολογίζει στις δαπάνες του κράτους.
Επίσης υπολογίζει 2.950.000 ευρώ από την συγχώνευση των δήμων, ενοίκια και λοιπά χωρίς να είναι αιτιολογημένο κάτι τέτοιο αφού κανείς δεν εξασφαλίζει ότι τα ενοικιαζόμενα κτίρια θα καταργηθούν ανεξάρτητα αν συγχωνευτούν τα νομικά πρόσωπα. Γενικά το ΓΛΚ υπολογίζει όπως επισημαίνει και στην έκθεσή του ό,τι μπορεί και ό,τι είναι συγκεκριμένο και σημειώνει με νόημα ότι τα υπόλοιπα θα προσδιοριστούν αργότερα. Χαρακτηριστική είναι η παράγραφος « Ετήσια δαπάνη, από την καταβολή εξόδων κίνησης στους Προέδρους των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων, το ύψος της οποίας εξαρτάται από την έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης. (άρθρα 79, παρ. 3 και 80, παρ. 4)».
Τέλος ο νόμος του Καλλικράτη προβλέπει πολλές πρόσθετες υπηρεσίες και ειδικότητες όπως οι πολεοδομίες και η υπηρεσίες Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Διαφάνειας κλπ τις οποίες επίσης δεν τις υπολογίζει στο κόστος των δήμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: