17/11/20

Ανώριμος ο χειρισμός του ΣτΕ της απόφασης περιορισμού των ατομικών δικαιωμάτων

 Πάντως αν έχουμε Συντάγμα που επιτρέπει σε κάθε αστυνομικό διευθυντή, για λόγους δημόσιου συμφέροντος να απαγορεύει τις συναθροίσεις, άνω των τριών ατόμων, η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να το κοιτάξουμε λίγο στη επόμενη αναθεώρηση πριν συμβεί κανένα κακό.

Επίσης σημαντικό θεωρώ ότι το ΣτΕ εφόσον έκρινε συνταγματική μια τέτοια απαγόρευση, θα έπρεπε να βγάλει ταυτόχρονα και μια ανακοίνωση προς τον Ελληνικό Λαό για το τι ακριβώς δεν έκανε δεκτό στην προσφυγή και να του το εξηγήσει πολύ καλά, πολύ δε περισσότερο να μην αφήνει δημοσιογράφους να το ερμηνεύουν. Εχω ένα προαίσθημα, ότι το ΣτΕ αρκετά σύντομα θα χρειαστεί την στήριξη του Ελληνικού Λαού και θα πρέπει να την έχει. Εχθές το ΣτΕ πληγώθηκε πολύ σοβαρά στην συνείδηση ενός μεγάλου μέρους του Ελληνικού Λαού. Οταν στερείς την ελευθερία σε κάποιον, το λιγότερο υποχρεούσαι να προσπαθήσεις να τον πείσεις ότι είχες δίκιο που το έκανες.
Ολοι οι θεσμοί ακόμη και οι ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταγράφουν με έμφαση και χαρακτηρίζουν επικίνδυνη την εξέλιξη της πανδημίας στο θέμα του περιορισμού των ατομικών δικαιωμάτων. Καταγράφεται επίσης εμφατικά η αναφορά ότι πολλές κυβερνήσεις, αλλά και δημόσιες υπηρεσίες κάνουν κατάχρηση εξουσίας στο πλαίσιο των ιδιαίτερων συνθηκών. 
Τονίζεται ότι το διάστημα αντίδρασης των κρατών στην εμφάνιση της πανδημίας ήταν πολύ μικρό και δεν άφηνε περιθώρια νομοθετικής ωρίμανσης για την εύρυθμη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης. 
Τονίζεται επίσης ότι οποιαδήποτε πρωτοβουλιακή ενέργεια απαιτεί την πολιτική και κοινωνική συναίνεση. Στην δική μου συνείδηση το ΣτΕ δεν έχει αντιληφθεί τους νέους όρους με τους οποίους λειτουργεί η κοινωνία και κινήθηκε στο πλαίσιο μια γραφειοκρατικής συνήθειας που όπως ερμηνεύει το Σύνταγμα και τον Νομοθέτη για την διάνοιξη μίας οδού σε εκτός σχεδίου περιοχές, αντιμετώπισε ομοίως και την απόφασή του για περιορισμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών. Έβγαλε μία απόφαση a priori ορθή, μόνο που δεν συνειδητοποίησε ότι αυτή ξεφεύγει των νομικών πλαισίων και μπαίνει σε πολιτικά και ταξικά χωράφια. Ο χειρισμός του ΣτΕ για την απόφασή του, αγνόησε το ακροτελεύτιο άρθρο του Συντάγματος που αναφέρει ότι η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων και όχι στο ΣτΕ. Για να είναι νόμιμη μια ενέργεια πρέπει πάνω από όλα να είναι αποδεκτή από τους Έλληνες. Το ΣτΕ αγνόησε ότι ο Ελληνικός Λαός είναι υπεράνω του νόμου και έμεινε στην καθημερινή αξία ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου. Τεράστιο και επιπόλαιο λάθος κατά τη γνώμη μου. Τονίζω ότι δεν αναφέρομαι στην απόφαση, αλλά στον χειρισμό της απόφασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: