29/12/18

Οι πόλεις ή θα είναι πράσινες ή Δεν θα είναι Εξυπνες

Στις 4 Δεκεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες συνάντηση των Δημάρχων των ισχυρότερων ψηφιακά πόλεων στην Ευρώπη ύστερα από αξιολόγηση της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας Digital Cities Challenge.
Στο δίκτυο συμμετέχουν το Ηράκλειο και τα Τρίκαλα ως fellow cities και η Αθήνα, η Πάτρα και η Θεσσαλονίκη.
Ο Δήμος Ηρακλείου έχει αξιολογηθεί με 19.5 με άριστα το 20 στην ψηφιακή του πολιτική.
Προσέξτε τους τομείς εφαρμογών που ανέδεφερε ο Δήμαρχος Ηρακλείου στην παρουσίαση :
Από το 2007 ξεκινήσαμε δημιουργώντας
μια ισχυρή διαδικτυακή πύλη

Βιώσιμη – Πράσινη Αρχιτεκτονική και Έξυπνες Πόλεις

Η Βιώσιμη – Πράσινη Αρχιτεκτονική των πόλεων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το πλαίσιο των ‘Εξυπνων Πόλεων. Η νέα ψηφιακή τεχνολογία και τα Big Data μας επιτρέπουν πια να δίνουμε λύσεις πολεοδομικού χαρακτήρα σε εμπόδια που μέχρι χθες θεωρούνταν ανυπέρβλητα. Η επεξεργασία δεδομένων και οι καινοτόμες καλές πρακτικές που έχουν ήδη εφαρμοστεί ως μοντέλα σε πρωτοπόρους δήμους αποτελούν πια τυφλοσούρτη. Μοναδικό εμπόδιο είναι η αρτηριοσκληρωτική και συντηρητική Δημόσια Διοίκηση που αρνείται σθεναρώς και φοβάται να ακολουθήσει και να ξεβολευτεί.

26/12/18

Παράδειγμα Πράσινης Ανάπτυξης το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο και ο Ταξιάρχης



Δύσκολα οι πολίτες κατανοούν την μεγάλη αξία της Πράσινης Ανάπτυξης που σημαίνει στροφή σε παραγωγές φιλικές προς το περιβάλλον με ταυτόχρονη ανάπτυξη θέσεων εργασίας. 
Το πιο απτό ζωντανό παράδειγμα Πράσινης Ανάπτυξης απαντιέται στη Χαλκιδική στα χωριά του Χολομώντα και ιδιαίτερα στον Ταξιάρχη. Στις αρχές της δεκαετίας του ’60 εκατοντάδες ιδιόκτητα στρέμματα άγονων εκτάσεων που είχαν εγκαταλειφθεί, καθώς οι νέοι έπαιρναν το δρόμο της μετανάστευσης (στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό), άρχισαν να ξαναπαίρνουν ζωή και να προσφέρουν το οξυγόνο τους και την ομορφιά τους, καλλιεργώντας Χριστουγεννιάτικα Δέντρα. Εκατοντάδες θέσεις εργασίας, μια τεράστια παραγωγή οξυγόνου και μια εκτεταμένη αναδάσωση δημιουργήθηκε πάνω σε μια ξερή γη με 50.000 έλατα.
Σήμερα το 90% σχεδόν του ενεργού πληθυσμού των κατοίκων του Ταξιάρχη, ασχολείται κατ' αποκλειστικότητα ή συμπληρωματικά με την καλλιέργεια των όμορφων κωνοφόρων δέντρων. 

21/12/18

Τα ζητούμενα στον διάλογο για την Απλή Αναλογική

Το μεγάλο λάθος κατά την άποψή μου στο θέμα του διαλόγου περί Απλής Αναλογικής ανήκει στην πλειοψηφία της ΚΕΔΕ.
Το σύστημα της Απλής Αναλογικής θα οδηγήσει στην πλήρη ακυβερνησία και απραξία 50 έως 100 δήμων της χώρας (οι υπόλοιποι θα βάλουν νερό στο κρασί τους και θα τα βρουν αναγκαστικά), θα εμποδίσει σε μια μεγάλη έκταση την περιφερειακή ανάπτυξη της Ελλάδας σε μια κρίσιμη περίοδο και θα οδηγήσει στην περαιτέρω ερήμωση και υποβάθμιση της υπαίθρου.

Ομως το υπάρχον εκλογικό σύστημα έχει τρομερές αδυναμίες που απαιτούν διορθώσεις, τις οποίες έπρεπε εδώ και καιρό η ΚΕΔΕ να έχει επεξεργαστεί μέσω των δημοτικών συμβουλίων και να έχει απαντήσει, αφού γνωρίζει εδώ και δύο χρόνια τις προθέσεις της κυβέρνησης.