30/1/10

Ακυρος Συναγερμός

Θερμό επεισόδιο προκλήθηκε στην Ιπποκράτους καθώς διέρρευσαν πληροφορίες ότι ο Ραγκούσης έδωσε χάρτη στην Ρηγίλης για το χωροταξικό του Καλλικράτη. Εξαλλα τα αυτοδιοικητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ άρχισαν να τηλεφωνούν σε βουλευτές, Υπουργούς και μέλη της ΚΕΔΚΕ. Η πληροφορία υπήρχε εδώ και ένα μήνα, αλλά δεν υπήρχε καμία απτή απόδειξη, μέχρι που από το γραφείο του κ. Παναγιωτόπουλου άφησαν να διαρρεύσει ότι είχαν το χάρτη. "Αν είναι δυνατόν να το μαθαίνουν εκείνοι πρώτοι" αντέδρασαν τα πράσινα στελέχη που ετομαζόντουσαν να μπουκάρουν στον 5ο όροφο της Βασ. Σοφίας. Ευτυχώς, πράσινος δήμαρχος, κατόρθωσε να επικοινωνήσει όμως με τον ίδιο τον Υπουργό που τον διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρχε απολύτως τίποτα και ότι όταν υπάρξει θα βγει στον αέρα αμέσως. Ετσι σήμανε ακύρωση του συναγερμού.
Το έχουμε γράψει επανειλημμένως. Ο άνθρωπος που επεξεργάζεται το χάρτη δεν τον έχει παραδώσει ακόμη στον Ραγκούση. Οταν έρθει η ώρα θα σας ειδοποιήσουμε.

28/1/10

Ξεκαθαρίζει το ΠΑΣΟΚ στο Ηράκλειο

Έγινε το πρώτο βήμα για τη δημιουργία κίνησης από όσους στο ΠαΣοΚ δεν θέλουν Μαστοράκο ή Μπάμπαλο.


Οπως διαβάζουμε στο http://www.ekfrasi.net/full_product.php?prod_id=388

Το βηματισμό του με ενωτικά βήματα προσπαθεί να ξαναβρεί ο πολιτικός χώρος του ΠΑΣΟΚ στο Ηράκλειο, ενόψει των δημοτικών εκλογών που έρχονται. Αυτός ήταν ο σκοπός της συγκέντρωσης που πρόσφατα διοργανώθηκε από ένα «τρίτο πόλο», υποστηρικτών του κόμματος, στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο του Ηρακλείου.
Μια συγκέντρωση με αρκετό κόσμο και ζητούμενο της τα αίτια της ήττας στις προγούμενες δημοτικές εκλογές, κυρίως όμως οι προτάσεις για την επικείμενη εκλογική μάχη, ώστε το ΠΑΣΟΚ να κερδίσει και πάλι το δήμο.
Συντονιστής της συγκέντρωσης ήταν ο Γ. Σπυρόπουλος, ο οποίος στην εναρκτήρια τοποθέτησή του εσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η πρωτοβουλία αυτή δεν αποτελεί νέα δημοτική παράταξη, ότι δεν υπάρχει κανένας κρυφός αρχηγός και πως όλοι ξεκινούν από την ίδια αφετηρία. Αφού έκανε μια σύντομη αναφορά στο παρελθόν και τα προβλήματα της παράταξης, που έγινε «παρατάξεις» και τελικά έχασε το δήμο, στάθηκε στο στόχο της πρωτοβολίας που είναι η σύνθεση των απόψεων και η ανανέωση, ενώ είπε με έμφαση ότι «αυτό δεν επιτυγχάνεται με δύο ξεχωριστές υποψηφιότητες».

Παγίδα η υπόθεση Κουτελάκη

Το είχαμε γράψει πριν από καιρό για τον Κουτελάκη. Οπως σας το είχαμε πει δεν την γλιτώνει ο τύπος. Εχουμε όμως την αίσθηση ότι η υπόθεση είναι μούφα. Δεν τον έχουμε για τόσο βλάκα να υπογράφει ακάλυπτος. Εμείς τον έχουμε για γάτα. Προφανώς η υπόθεση οφείλεται σε γραφειοκρατικά αδειέξοδα. Το κλίμα είναι όμως τόσο αρνητικό που τελικά αυτός θα την πληρώσει.
Ασε που δεν αποκλείεται να έχει τη τύχη του Λογοθέτη. Αφού τον φάνε και τον εξαφανίσουνε από το προσκήνιο εντέχνως, μετά από πολλά - πολλά χρόνια θα τον δικαιώσουν.
Εμείς μόνο αλαζονεία θα του προσάπταμε και σε ένα βαθμό δικαιολογημένη. Είναι από τα πιο συγκροτημένα στελέχη της αυτοδιοίκησης.
Αλλού γίνονται οι μεγάλες λαμογιές.

Δεν πάμε καλά

Δεν πάμε καθόλου καλά. Κερατσίνι, Νέα Σμύρνη και Χολαργός στην σέντρα με σκάνδαλα. Και τώρα μπλέχτηκε και η ΤΕΔΚΝΑ με το Σπίνο. Σειρά έχει και ο ΕΣΔΚΝΑ με τις καταγγελίες που υπάρχουν.
Εντύπωση πάντως μας κάνει το πρόσωπο του κ. Δημήτρη Νικολάου Δημάρχου Χολαργού και το σημαντικότερο Γραμματέα της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΤΕΔΚΝΑ και μέλος του Δ.Σ. του ΕΣΔΚΝΑ. Οποια πέτρα και να σηκώσεις, θα τον βρεις από κάτω. Και ταυτόχρονα είναι και ο μόνος διοικητικός που κατέχει δύο θέσεις από την Νέα Δημοκρατία σε συλλογικά όργανα. Στο Χολαργό διαβάζουμε τον καταγγέλλει δημοτική του σύμβουλος ότι την πίεζε να υπογράψει παράνομα τιμολόγια. Στην ΤΕΔΚΝΑ εμπλέκεται σε τιμολόγια με ανύπαρκτες εταιρείες και με προμήθειες για το νέο κτίριο. Τώρα μας ήρθα και καταγγελία ότι στον ΕΣΔΚΝΑ έχει κάνει σύμβαση έργου για τον οδηγό του.
Και προσέξτε. Μιλάμε για τον Γενικό Γραμματέα της ΤΕΔΚΝΑ. Αυτός δηλαδή που καλείται να βγει στις τηλεοράσεις για να αποδείξει ότι οι δήμαρχοι δεν είναι λαμόγια.

25/1/10

Που θα σκάσει ο κλήρος;

Ανήσυχος παρουσιάζεται ο κ. Ντερέκας στο Μοσχάτο. Φοβάται όπως φαίνεται συμφωνία Παπαντώνη - Ιωακειμίδη για συνένωση Ρέντη και Μοσχάτου καθ' υπαγόρευση Κόκαλη. Ο μεγαλοπιχειρηματίας που έχει τεράστια συμφέροντα στου Ρέντη, έβαλε τον κ. Παπαντώνη στην εφορευτική επιτροπή του Ολυμπιακού. Ο κ. Ντερέκας ανησυχεί πολλύ για αυτές τις σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί καθώς η δική του προσδοκία είναι η ένωση Μοσχάτου με Ταύρο. Ο πρώην γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου της Αθήνας του ΠΑΣΟΚ δικαίως εκτιμά ότι μια τέτοια συνένωση τον ευνοεί στην διεκδίκηση του δημαρχιακού θώκου στην οποία έχει πολλά επενδύσει. Σ' αυτό που δεν μπορεί να επενδύσει όπως φαίνεται είναι στην υποστήριξη του κ. Παπαντώνη.

Την κάνει σιγά - σιγά

Διευρύνεται δυναμικά όπως φαίνεται η παράταξη του κ. Βλασσόπουλου στο Νέο Ηράκλειο και συνεχίζεται η σταθερή παρέμβαση στα δημοτικά δρώμενα. Ο παλιός συνεργάτης του κ. Γεωργόπουλου έκανε νέα παρουσία με διεύρυνση της Συντονιστική Επιτροπής με νέα μέλη. Εναν πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στην ΕΘΕΛ, τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Νέας Ιωνίας, ένα μέλος του Δ.Σ. του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου κλπ.
Στην παρουσία του ο κ. Βλασσόπουλος δεν παρέλειψε να εκφράσει και την αντίρρησή του στη συνένωση του Δήμου με άλλους όμορους.
Γεγονός πάντος είναι ότι ο κ. Βλασσόπουλος μάλλον φαίνεται να καθιερώνεται στο νέο πολιτικό σκηνικό του Νέου Ηρακλείου.
Γι αυτό άλλωστε το λόγο ο κ. Γεωργόπουλος φαίνεται να αφήνει εντέχνως να διαρρεύσει ότι προσανατολίζεται στην υποψηφιότητα για το Περιφερειακό Συμβούλιο.

24/1/10

Εκλογικές τέχνες από Μαραβέλια

Εντύπωση έχει προκαλέσει η έντονη καμπάνια που έχει εξαπολύσει ο Δημήτρης Μαραβέλιας στο Χαϊδάρη για να μην συνενωθεί με την Αγία Βαρβάρα. Αν και οι πληροφορίες ολοένα και περισσότερο συντείνουν στο ότι δεν θα υπάρξει συνένωση, αντιστόρφως ανάλογη είναι η αντίδραση και εντατικοποίηση της, από τον κ. Μαραβέλια με ψηφίσματα, δηλώσεις κλπ. Οι παράγοντες της αυτοδιοίκησης το θεωρούν αδικαιολόγητο. Ομως οι πολτικοι αναλυτές θεωρούν ότι ορθώς ο κ. Μαραβέλια το σηκώνει το θέμα καθώς προσπαθεί να δημιουργήσει τοπικιστικό συναίσθημα που θα τον οδηγήσει σε μεγάλο βαθμό συσπείρωσης στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Ο κ. Μαραβέλιας επιδιώκει να εμφανιστεί ως βασικός εκφραστής του προαστίου για την καθαρότητα της φυσιογνωμίας του.
Και βέβαια έχει στριμώξει επαρκώς τον κ. Τσατσαμπά που κρατάει και μια κομματική πισινή χαμηλώνοντας τους τόνους. Ομως ούτε και ο ίδιος επιθυμεί μια τέτοια ένωση καθώς αυτή θα τον απομακρύνει από το χρίσμα.

Ανατέθηκε και η Β' Αθήνας

Σε ειδικό έχει δοθεί, ειδικά ο χάρτης του Καλλικράτη για την Αττική και την Β' Αθήνας και Πειραιά. Ο Ραγκούσης, αν και δεν εμπιστεύεται κανέναν, φαίνεται ότι για να προστατευτεί, την ανάθεση την έκανε σε συνεννόηση με κάποιους αυτοδιοικητικούς του ΠΑΣΟΚ. Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι φοβάται ότι κάποιοι βουλευτές της Β' Αθήνας με την επιφύλαξη των μονοεδρικών ετοιμάζονται να εγείρουν αντιδράσεις μέσω των δημάρχων.
Αν και η αρχική πρόθεση ήταν να αναθέσει την υπόθεση σε στενό του συνεργάτη, τελικά επέλεξε να ζητήσει την γνώμη και άλλων στελεχών.
Τώρα ο ειδικό εξετάζει διάφορα σενάρια που να συνυπολογίζουν μεν το εκλογικό, να έχουν όμως απολύτως αντικειμενικά κριτήρια. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας στην Β' Αθήνας θα εφαρμοστούν αποκλειστικά και μόνο πληθυσμιακά κριτήρια. Και η εντολή είναι 15.000 ή 20.000 και κάτω για τον Καλλικράτη. Ανάλογα με το αποτέλεσμα θα γίνει τελικά η επιλογή.

23/1/10

Άρχισε το ξήλωμα

Εφαγε τον Κυριάκο Λινάκη από την Επιτροπή Αυτοδιοίκησης ο Σαμάρας. Σιγά- σιγά το ξήλωμα του πουλόβερ αλλά και με προσεκτικά βήματα. Αρχίζουμε από τα ακίνδυνα. Ο κ. Λινάκης ήταν έμπιστος του Μεϊμαράκη και βέβαια κοντά στον Νικήτα Κακλαμάνη στην ΚΕΔΚΕ. Κακός συνδυασμός για έναν μεσαίο πολιτικό που χρειάζεται στήριξη για να σταθεί.
Ο Σαμαράς προχωράει σε προσεκτικές και προειδοποιητικές αλλαγές. Δεν έχει βέβαια και πολλές επιλογές ιδιαίτερα στην Αυτοδιοίκηση. Οι περισσότεροι - σχεδόν όλοι, οι δήμαρχοι ήταν με την Ντόρα.
Οι φήμες βέβαια που θέλουν την Ντόρα να ετοιμάζει αντάρτικα στις επόμενες δημοτικές εκλογές δεν ευσταθούν. Αφού οι περισσότεροι δικοί της θα κατέβουν επίσημα, θα βάλει και αντάρτικα στο παιχνίδι;

21/1/10

Αντιπεριφερειάρχες και πολύ σας είνα

Πλακωθήκανε Νομάρχες και Δήμαρχοι για τις αρμοδιότητες Α και Β βαθμού ενόψει Καλλικράτη. Μέχρι ιμπεριαλιστές τους είπανε. Συνέλθετε παιδιά. Οταν οι άλλοι θα κατεβάζουν Σπηλιοτώπουλο, εσείς θα πάτε με Μίχα και Σγουρό; Με όλο το σεβασμό γιατί οι άνθρωποι έχουν κάνει έργο και μάλιστα αφανές. Αλλά όχι και τέτοιο καβαλημένο καλάμι! Και λίγη επίγνωση του ποιοί είμαστε.
Αντιπεριφερειάρχες και πολύ σας είναι.
Οσο για τον κ. Μίχα που όντως έχει αδικηθεί, δεν του φταίει κανείς. Διάλεξε λάθος δρόμο. Βουλευτικός πρέπει να είναι ο επόμενος στόχος.

Ελα ντε

Η πήλη της Ανατολικής Αττικής ονομάζεται ο νέος Δήμος Γέρακα, Παλήνης Γλυκών Νερών και Ανθούσας. Ζούτσος και Κωνσταντάς δηλώνουν έτοιμοι για την αναμέτρηση. Το πρόβλημα είναι τι θα κάνει ο Γκοτσόπουλος. Θα προτιμήσει τον τόπο του ή την δημοκρατική του προέλευση;

Θέμα εκλογικού συστήματος

Υπερ του Καλλικράτη ψήφισε και η Νομαρχία Αθηνών. Είναι τρελοί αυτοί οι Αθηναίοι θα μπορουσε να σκεφτεί κανείς. Αμ δε. Υπάρχει προσδοκία για το Περιφερειακό Συμβούλιο παιδιά. Είδαν το τυρί, δεν είδαν τη φάκα. Κάθε θεσμός έχει τις δικές του φάκες. Εξού και το ανώμαλο της εκλογής βουλευτών και νομαρχιακών συμβούλων. Απευθύνονται και οι δύο στο ίδιο εκλογικό σώμα και λαμβάνουν σχεδόν τις ίδιες ψήφους. Γνωρίζετε κανέναν Νομαρχιακό Σύμβουλο. Η μάλλον ξέρετε κανέναν πολίτη που να γνωρίζει κανέναν Νομαρχιακό Σύμβουλο; Θέλετε να τολμήσετε ένα γκάλοπ για την πρώτη πεντάδα;
Και οι δυο Βουλευτής και Νομαρχιακός Σύμβουλος εκπροσωπούν τους ίδιους ανθρώπους.

20/1/10

Δεν υπάρχει χάρτης

Ενα ολόκληρο συνέδριο και ούτε ένα μικρό φωτάκι για τις συνενώσεις. Ο Ραγκούσης το είπε και το εννοεί ότι δεν υπάρχει χάρτης. Και όντος. Ψάξαμε τα πάντα και δεν υπάρχει πουθενά ούτε χάρτης, ούτε σύμβουλος, ούτε αρμόδιος που να έχει κάποιο χάρτη στα συρτάρια του. Ακόμη και οι πιο στενοί συνεργάτες του Υπουργού αναρωτιόνται που θα πάνε. Η μία μένει στο Γαλάτσι, ο άλλος μένει στην Αργυρούπολη, ο τρίτος μένει στην Κηφισιά και δεν γνωρίζουν απολύτως τίποτα. Διαβάζουν και αυτοί τα σενάρια από τις εφημερίδες. Οπως τα διαβάζει και ο Υπουργός. Είναι προφανές ότι επικρατεί μια τρέλα. Ο κάθε δημοσιογράφος που αναζητά πωλήσεις κάθεται και σκέφτεται πιθανά σενάρια. Από απίθανα και άσχετα που ενώνουν δήμους σε διαφορετικές νομαρχίες - εκλογικές περιφέρειες, Αγία Παρασκευή Γλυκα Νερά ή Μοσχάτο Ρέντη, μέχρι πιθανά σενάρια Νέα Χαλκηδώνα, Νέα Φιλαδέλφεια.
Το μόνο έγκυρο και σίγουρο είναι ότι πάνε για συνένωση, όλοι οι δήμοι κάτω των 20.000 κατοίκων και στην Β' Αθήνας. Τίποτε άλλο.

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΕ Ο ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ

Απογοήτευσε του πάντες ο Ραγκούσης στην ομιλία του στο Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ και πρώτα απ' όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Πέντε πάσες του έκανε ο Κακλαμάνης για να δώσει κάτι στην ομιλία του και δεν πήρε καμία. Ολοι κατάλαβαν ότι όπως ήρθε έφυγε με έτοιμο κείμενο. Μπορεί να είπε πολλά εκτός κειμένου αλλά δεν έφυγε ούτε στο ελάχιστο από τους άξονες που είχε προγραμματίσει. Στα στελέχη του φάνηκε ότι δεν αντέχει ή φοβάται τον ουσιαστικό διάλογο και δεν διαθέτει καμία ευελιξία. Κρίμα διότι ο Υπουργός και έξυπνος είναι και συγκροτημένος.
Και βέβαια το χειρότερο είναι ότι σε 45 ομιλίας δεν είπε τίποτα καινούργιο. Ουτε για τα οικονομικά, ούτε για τις αρμοδιότητες, ούτε για τον χάρτη. Καλό το αυστηρό ύφος αλλά πρέπει να συνοδεύεται και από σοβαρά λόγια.

Κόλαση στη Νέα Δημοκρατία

Σκοτωμός γίνεται στη Νέα Δημοκρατία. Εχτές πάλι σφαχτήκανε ο Κακλαμάνης με τον Παπαγεωργόπουλο. Ο Θεσσαλονικιός Δήμαρχος είναι κυριευμένος από το άγχος του Νομάρχη και προσπαθεί να βγει μπροστά κομματικά. Δεν άφησε τίποτα όρθιο από τον Καλλικράτη και βέβαια ετοιμάζεται και πάλι να γίνει ρεζίλι με το που θα ψηφίσει τα θετικά στοιχεία που θα βρίσκει η ΚΕΔΚΕ. από την άλλη βέβαια απελευθερωμένος ο Κακλαμάνης μετά την γκάφα Σαμαρά κινείται απολύτως αυτοδιοικητικά.
Ενα παράπονο έχει μόνο ο Δήμαρχος. Τόσες πάσες έκανε στο Ραγκούση πριν την ομιλία του και αυτός δεν πήρε χαμπάρι.

13/1/10

Αρχισαν τα όργανα

Τι σας λέγαμε ότι σφίξαν τα λουριά. Και πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις οι κομματικές πιέσεις οδήγησαν για πρώτη φορά το Διοικητικό Συμβούλιο της ΤΕΔΚΝΑ σε αλχημείες και μάλιστα προωθημένες. Παρά την επίσημη συμφωνία Καλογερόπουλου - Ασκούνη για να μην εκδοθεί κείμενο και να μην φανεί η οποιαδήποτε διαφωνία μεταξύ των στελεχών και των παρατάξεων της Αυτοδιοίκησης στην Αττική προς τα έξω, δύο ώρες αργότερα ο κ. Καλογερόπουλος έδωσε εντολή στο Γραφείο Τύπου να εκδώσουν Δελτίο Τύπου το οποίο μάλιστα είναι και λίγο πιο επιθετικό από την επίσημα εκφρασμένη θέση του κ. Καλογερόπουλου στην Γενική Συνέλευση.

Κι άλλοι στο Ηράκλειο

Δυο παραιτήσεις σε μια συνεδρίαση κλήθηκε να αποδεχθεί ο δήμαρχος Ηρακλείου Στ. Γεωργόπουλος και το δημοτικό συμβούλιο της πόλης καθώς και να ορίσει προσωρινούς όπως είπε αντικαταστάτες. Ο Κώστας Μήνας αποχώρησε από τη θέση του Προέδρους της Κοινωφελούς Αθλητικής Επιχείρησης και τη θέση του έλαβε ο Γραμματέας του Δ.Σ. Γιάννης Γκίκας. Αντικατάσταση υπήρξε και στην προεδρεία της δημοτικής επιχείρησης Ραδιοφωνίας, απ’ όπου ο παραιτήθηκε ο Νίκος Μαραγκός. Τα καθήκοντα του προέδρου αναλαμβάνει ο μέχρι τώρα αντιπρόεδρος της επιχείρησης Χ. Μάντακας. Κατά τη διάρκεια συ- ζήτησης των δύο εκτάκτων θεμάτων δεν αναφέρθηκαν οι λόγοι των δύο παραιτήσεων. Το μόνο σχόλιο του δημάρχου ήταν ότι με το νέο χρόνο θα γίνει μια συνολική διοικητική αναδιάρθρωση.

Σφίξαν τα γκέμια

Σφίξαν τα γκέμια όπως όλοι καταλάβαμε από τη Νέα Δημοκρατία και δεν άφησε του αιρετούς της ΤΕΔΚΝΑ να βγάλουν ανακοίνωση τύπου ΚΕΔΚΕ για θετικές κατευθύνσεις και αντικείμενο διαλόγου και τέτοια. Παρά την ουσιαστική συμφωνία των παρατάξεων το κόμμα απαιτεί πιο σκληρή στάση απέναντι στην κυβέρνηση. Αλλώστε είναι ήδη εκτεθειμένοι αφού οι αυτοδιοικητικοί τους δεν τους ακολουθούν. Και βέβαια μην κρυβόμαστε οι περισσότεροι είναι ένθερμοι υποστηριχτές του Κακλαμάνη. Κιχ δεν ακούστηκε στην ΚΕΔΚΕ όπως και στην ΤΕΔΚΝΑ. Ολες οι ομιλίες ήταν εντός γραμμής του προέδρου. Απλά τώρα είχαν την ευκαιρία να σφυράνε κλέφτηκα.

12/1/10

Ποιά Αυτοδιοίκηση;

Στις συμπληγάδες βρίσκεται ο Ραγκούσης και θεωρούμε ότι η έκβαση της Δημόσιας Διαβούλευσης έχει πολύ αρνητικά αποτελέσματα. Στο νομοσχέδιο με τις προσλήψεις η Δημόσια Διαβούλευση παρά τις οργανωμένες αντιδράσεις του έδειξε ότι ο κόσμος είναι μαζί του στις αλλαγές που πάει να κάνει. Οτι και να έλεγαν δήμαρχοι και stagier, ο κόσμος του φώναζε προχώρα. Εδώ όμως που θέλει να συγκρουστεί με βουλευτές και υπουργούς τι γίνεται; Ο κόσμος του λέει φάε τους δημάρχους. Τα λαμόγια, τους διεφθαρμένους, τους ρουσφετολόγους, τους καταχραστές. Τώρα τι γίνεται; Με τέτοια αρνητική εικόνα στην κοινωνική συνείδηση, ποιά αυτοδιοίκηση να στηρίξεις;

Ορθή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

Αν και διαφωνούμε κάθετα με την στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην ΚΕΔΚΕ, η άρνηση και η απόρριψη ήταν πέραν του δέοντος καθολική για τον Καλλικράτη, δεν θα διστάζαμε να παραδεχτούμε ότι η πρόταση για απλή αναλογική και αιρετό Περιφερειάρχη από το Περιφερειακό συμβούλιο με το 50%+1 είναι ορθή, λειτουργική και λογική.
Αυτό θα ήταν μια πραγματική επανάσταση που θα άλλαζε τα δεδομένα. Ο κ. Γκοτσόπουλος πρότεινε να εφαρμοστεί η απλή αναλογική για την εκπροσώπηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Και ύστερα ο Περιφερειάρχης να εκλέγεται με το 50%+1 από τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου. Τεκμηρίωσε δε την άποψή του με το επιχείρημα ότι όταν ο Περιφερειάρχης είναι της αντιπολίτευσης δεν θα έχει άλλο στο μυαλό του από το να επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση και η ανάπτυξη θα πάει περίπατο. Ορθό.
Κι εμείς θα προεσθέταμε και τις μεταφερόμενες παθογένειες της Αυτοδιοίκησης. Πάλι θα ξεκινήσουν οι συναλλαγές με τους αντινοπεριφερειάρχες κλπ.

11/1/10

no opengov

Διαβούλευση, ποιά διαβούλευση; Εδώ τα πράγματα σκληραίνουν. τι σας λέγαμε ότι δεν πρόκειται για σχέδιο νόμου αλλά για γενικές αρχές; Ούτε κατ΄άρθρο εκτέθηκε το σχέδιο Καλλικράτης, ούτε βέβαια αναρτήθηκε στο onengov για διαβούλευση. Η άποψή μας είναι ότι δεν οφείλεται στην προχειρότητα, αλλά στους ενδοιασμούς. Ο Υπουργός πιέστηκε υπερβολικά στο να βγάλει πρόταση πριν από το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ.
Δικαιώνουν όμως έτσι την Νέα Δημοκρατία που μίλησε για έκθεση ιδεών. Το ίδιο θα απαντήσει και η ΚΕΔΚΕ εκτιμούμε. "Οταν η κυβέρνηση φέρει συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, τότε θα το συζητήσουμε".

Προετομάζονται

Ψάχνουν στα επιτελεία να βρουν τα σοβαρά λάθη του Καλλικράτη. Δήμαρχοι, βουλευτές κομματικά επιτελεία και υπουργοί, έχουν βάλει συμβούλους να ερευνήσουν το θέμα. Δεν έχουν κατ΄αρχήν αντιρρήσεις απ' ότι φαίνεται, αλλά θέλουν να έχουν όπλα στην φαρέτρα για παν ενδεχόμενο.
Ο Κακλαμάνης έχει κλειστεί στο γραφείο και ψάχνει τις παγίδες στα οικονομικά.
Ο Παυλόπουλος ετοίμασε ήδη κοστολόγηση και επικαλυπτόμενες αρμοδιότητες.
Ο Ζώης ψάχνει να βρει μοντέλα πολιτικών συσχετισμών για να ξεσηκώσει τους ανάλογους δήμους.
Κάποιο δήμαρχοι της Αττικής ψάχνουν δημογραφικά στοιχεία
Ομοσπονδίες εργαζομένων ψάχνουν λειτουργικά κόστη και αλληλοσυγκρουόμενες λειτουργίες.
Οι υπουργοί μετράνε τις αρμοδιότητες που τους φεύγουν
Βουλευτές ετοιμάζουν τους στρατούς του κινδυνολογώντας.
Αν δεν του κάτσει το σχήμα, θα απ ασφαλίσουν.

Η πρώτη σοβαρή αναμέτρηση

Μπαστούνια τα βρήκε ο Ραγκούσης στο υπουργικό συμβούλιο. Αγρια η επίθεση για το θέμα των Περιφερειαρχών. Οπως είπε και ο Πάγκαλος, ο Περιφερειάρχης Αττικής θα είναι δεύτερος πρωθυπουργός αφού πάνω κάτω τα ίδια κονδύλια θα διαχειρίζεται. Για να μην τον συγκρίνουμε με τους βουλευτές, που ούτε στο μικρό του δαχτυλάκι δεν θα τον φτάνουν.
Το πρόβλημα δε ξεπεράστηκε, απλά παραπέμφθηκε στην δημόσια διαβούλευση.
Σήμερα έχει νέο γύρο με την αντίδραση Κακλαμάνη και ΚΕΔΚΕ. Εδώ να δεις τι θα γίνει. Αν δεν τους πει ακριβώς τα θεσμοθετημένα κονδύλια που θα πάρουν δεν τους παίρνει το ΟΚ που να χτυπιέται κάτω.
Το απόγευμα έχει νέο γύρο με τους δημάρχους του κόμματος και τους προέδρους των Νομαρχιακών της Αττικής. Εδώ να δεις τι θα γίνει. Αν δεν τους πει ποιοί θα πάνε με ποιούς δεν συναινούν ούτε με σφαίρες.
Μόνο τα ΜΜΕ τον πήγαν καλά και χαλαρά. Από ασχετοσύνη ίσως περισσότερο. Οπως είναι γνωστό ελάχιστοι είναι οι δημοσιογράφοι του "Εσωτερικών" που γνωρίζουν από αυτοδιοίκηση και έχουν γνώση της λειτουργίας των δήμων. Οι εξαγγελίες ήταν ευφάνταστες και δείχνουν από μακριά ωραίες και λειτουργικές.
Ούτε ψύλλος στον κόρφο του. Δείχνει να έχει τσαγανό, αλλά χρειάζονται και οι πολιτικοί συσχετισμοί. Ο πολιτικός Ραγκούσης για πρώτη φορά καλείται να αναμετρηθεί πολιτικά με βουλευτές, Υπουργούς, δημάρχους και συμφέροντα. Τώρα είναι μόνος του. Ακόμη και αν έχει την προσωρινή στήριξη του προέδρου, το μαγαζί είναι πολύ μεγάλο και θα χρεωθεί τα λάθη. Αν βγει σώος από αυτή τη δοκιμασία, επενδύστε. Το άλογο είναι πολύ καλό και θα μιλήσει πολύ δυνατά στο μέλλον.

Μέχρι την εφαρμογή να το δούμε

Κατά την άποψή μας λοιπόν τα σημαντικότερα στοιχεία του Καλλικράτη είναι η υποχρέωση ανάρτησης των αποφάσεων στο διαδίκτυο και το Συμβούλιο Δημόσιας Διαβούλευσης.
Πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι οι περισσότεροι που ασχολούνται με την Αυτοδιοίκηση δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Οπως και ότι πρέπει να πούμε ότι και οι σημερινοί νόμοι δημοσιότητας δεν τηρούνται.
Οπως επίσης πρέπει να πούμε ότι και σήμερα υπάρχουν επιτροπές όπως η ΔΕΠ που υποτίθεται ότι συμμετέχουν κοινωνικοί φορείς αλλά καμία σχέση. Είτε ο κάθε δήμαρχος επιλέγει τους δικούς του, είτε συμμετέχουν ανενεργοί κοινωνικοί φορείς που δεν πατάνε ποτέ, είτε συμμετέχουν κοινωνικοί φορείς άσχετοι με το αντικείμενο.
Ωραία λοιπόν όλα αυτά που περιέχονται στο σχέδιο Καλλικράτης, αλλά μέχρι την σωστή εφαρμογή υπάρχει τεράστια απόσταση.

Πουλάνε τάφους και σε λίγο θα τρέχουν

Τεράστιο πρόβλημα η εκλογική πελατεία των θανόντων και στα νεκροταφεία των δήμων. η εκλογική πελατεία δημιουργεί τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα. Εγινε θέμα στην Αργυρούπολη για την αγοραπωλησία τάφων. Υπήρξαν και καταγγελίες για δοσοληψίες και χάρες. Μένουν ενταφιασμένοι επί χρόνια χαριστικά και παρά τους κανονισμούς λειτουργίας. Στο Παπάγο γίνεται χαμός με τις πωλήσεις τάφων και σε λίγο το νεκροταφείο επεκτεινόμενο θα περάσει την κορυφογραμμή και βγει στην Παιανία. Στο Χολαργό υπάρχουν καταγγελίες για χαριστικές παρτάσεις για εκλογικούς λόγους. Πρόσφατα μάλιστα ο Δήμαρχος κ. Νικολάου καταγγέλθηκε από τον τοπικό τύπο ότι πήγε στο Νέο Ψυχικό και υποσχέθηκε παραχώρηση χώρου στον Υμηττό.
Και έτσι σε λίγο όλος ο Υμηττός θα γίνει ένα ατέλειωτο νεκροταφείο.

Δεν συμμετείχε τελικά ο Κακλαμάνης

Με κομμένη την ανάσα περιμένουν όλοι την αντίδραση Κακλαμάνη. Δεν συμμετείχε στο συμβούλιο αυτοδιοίκησης της Νέας Δημοκρατίας, αλλά σίγουρα δεν είναι ικανοποιημένος από τις αόριστες προτάσεις της κυβέρνησης. Οι εξαγγελίες για ποσοστά ΦΠΑ ή μέρος του ΕΣΠΑ δεν μπορούν σίγουρα να αποτελέσουν βάση συζήτησης σε συνέδριο και να προκαλέσουν συγκεκριμένη θέση. Επίσης δεν υπάρχει σχέδιο νόμου αλλά αιτιολογική έκθεση. Ενα κείμενο που γκρόσο μόντο σχεδόν όλοι θα συμφωνούν.
Δεν θα ήταν άσχημη τρίπλα η αναβολή του Συνεδρίου που είναι προγραμματισμένο για τις 18 Ιανουαρίου. Αλλωστε το έχει εξαγγείλει προειδοποιητικά. Εμείς το περιμένουμε.

Που θα προκύψει η μείωση τελικά;

Εμείς λοιπόν πραγματικά δεν καταλάβαμε από που θα προκύψει η μείωση του κόστους από τα 6.000 Νομικά Πρόσωπα σε 2.000. Θα διώξουν τους υπαλλήλους που εργάζονται σ΄αυτά ή θα περιέλθουν όλοι σε έναν. Η θα κλείσουν τα κτήρια που στεγάζονται σε κάθε χωριό η γειτονιά;
Επίσης αν συνυπολογίσει κανείς ότι σε όλους σχεδόν τους μικρούς δήμους που έχουν το πρόβλημα και θα συνενωθούν είτε οι πρόεδροι των Νομικών Προσώπων δεν πληρώνονται, είτε πρόεδροι είναι οι ίδιοι οι δήμαρχοι, τότε από που θα προκύψει η μείωση του κόστους;
Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι από τα 60.000 άτομα που ασχολούνται με τον Αθλητισμό, τον Πολιτισμό και την πρόνοια στους Δήμους, θα μείνουν 20.000 άτομα.

10/1/10

10 ερωτήματα

1) Γιατί η σημερινή Επιτροπή της Περιφέρειας και το ελεγκτικό Συνέδριο δεν μπορούσαν να ελέγξουν την νομιμότητα των αποφάσεων και θα το κάνει η Υπηρεσία Εποπτείας των ΟΤΑ;
2) Τι νέο θα μας προσφέρει η Εκτελεστική Επιτροπή των Δήμων;
3) Πως λύνεται το πρόβλημα της κακής καθολικά σύνθεση των δημοτικών συμβουλίων
4) Τι θα περιορίσει τις απ' ευθείας αναθέσεις και τις κατατμήσεις των έργων αφού και σήμερα υποτίθεται ότι είναι παράνομες;
5) Ποιός θα ελέγχει την ανάρτηση των αποφάσεων στο διαδίκτυο αφού και σήμερα υπάρχουν υποχρεωτικές δημοσιεύσεις που δεν γίνονται;
6) Ποιος θα χτίζει σχολεία, οι δήμοι;
7) Γιατί διατηρείται το καθεστώς πλήρους ελέγχου της δημοτικής ομάδας από το Δήμαρχο; Το θεωρούν επιτυχημένο το μοντέλο;
8) Γιατί δεν προχωράνε σε ενιαίο ψηφοδέλτιο, δεν έχουν καταλάβει το πρόβλημα;
9) Θα τολμήσουν να πάνε σε εκλογές Περιφερειάρχη όταν εκατοντάδες δήμοι θα έχουν εξεγερθεί;
10) Πότε θα αποσαφηνίσουν το κείμενο με συγκεκριμένες διατάξεις;


Ναι αλλά όχι μπράβο

Επικοινωνιακά φανταστικό το σχέδιο "Καλλικράτης" όπως και η παρουσίαση του Ραγκούση που έκοψε την ανάσα. Στην ουσία του βέβαια το ευχολόγιο - νομοσχέδιο μπάζει ασύστολα. Ως ανακάτεμα της τράπουλας βέβαια αποτελεί μια ακόμη ευκαιρία για διοικητική μεταρρύθμιση. Καμία σχέση βέβαια με τον τον 410 του '95 ή τον Καποδίστρια.
Μπορεί να ακούγονται σημαντικά όλα αυτά τα νέα, αλλά δεν ακουμπάνε το πρόβλημα.
Δεν λύνουν το πρόβλημα της δημοκρατίας και του στελεχικού δυναμικού της Αυτοδιοίκησης.
Συνδέουν την Αυτοδιοίκηση με τους έμμεσους φόρους.
Δεν αλλάζουν την φιλοσοφία του ελέγχου.
Δεν λύνουν το πρόβλημα της παραβίασης των νόμων από τους αιρετούς.
Δεν λύνουν το πρόβλημα της διαφθοράς των δημοτικών υπαλλήλων.

Από την άλλη βέβαια βάζουν κάποιες προϋποθέσεις για την διοικητική αναβάθμιση της επαρχίας και βέβαια δημιουργούν και ένα άλλο τοπίο στις Περιφέρειες όχι κατ' ανάγκη θετικό.
Επίσης ένα τεράστιο λάθος, δεν ακουμπάνε το εκλογικό σύστημα που είναι πολύ βασικό για την σύνθεση των δημοτικών συμβουλίων.

Δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι μια τρύπα στο νερό γιατί περιέχει πολλά αξιόλογα σημεία σε θετική κατεύθυνση. Ομως δεν πρόκειται για διοικητική μεταρρύθμιση αλλά για διοικητική διόρθωση.

Θα το αναλύσουμε σημείο - σημείο και με την πορεία του διαλόγου αλλά προειδοποιούμε. Σε δύο χρόνια θα μιλάμε για ανάγκη αλλαγής του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.


Δεν ήρθε για να φύγει

Δεν ήρθε για να φύγει ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Ηλίας Λιακόπουλος. Οπως δηλώνει το περιβάλλον του, ο κ. Λιακόπουλος εγκαταστάθηκε στην Κατεχάκη με πολλές φιλοδοξίες και κυρίως με σκοπό να αφήσει τη σφραγίδα του στην Περιφέρεια Αττικής. Εχει εμπειρία, συγκρότηση και σιγά - σιγά διαμορφώνει και άποψη για την Περιφέρεια και κυρίως για την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ. Για το λόγο αυτό δεν αποκλείει και υποψηφιότητά του στις επόμενες εκλογές για τον Β' Βαθμό Τ. Αυτοδιοίκησης. Από την άλλη βέβαια όπως πληροφορούμαστε και ο κ. Σγουρός Νομάρχης Αθηνών έχει αφήσει να διαρρεύσει ότι θεωρείται ο πιθανότερος διεκδικητής του τίτλου για το ΠΑΣΟΚ. Με το μοίρασμα των τελευταίων χρόνων των έργων, είναι προφανής πια η πρόθεσή του. Και βέβαια είναι πολύ πιθανή και η στήριξη των Δημάρχων. Η άποψή μας βέβαια είναι ότι το ΠΑΣΟΚ θα κάνει σημαντικότερη επιλογή για την μεγαλύτερη Περιφέρεια της Ελλάδας. Εκτός και αν ο κ. Λιακόπουλος αποδείξει στο πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ότι έχει τις δυνατότητες. Μην ξεχνάμε ότι είναι και άφθαρτος και με πλούσιο βιογραφικό.

9/1/10

Συνενώσεις κάτω των 15.000

15.000 πληθυσμός λοιπόν, το όριο συνένωσης των δήμων και στην Νομαρχία Αθηνών παίζουν οι

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΕΝΤΕΛΗΣ, 4,822, ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΚΑΛΗΣ 5,378, ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΝΕΑΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ 6,266, ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΟΘΕΗΣ 7,523, ΔΗΜΟΣ ΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ 8,216, ΔΗΜΟΣ ΝΕΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ 10,031, ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ 10,206, ΔΗΜΟΣ ΝΕΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ 11,169, ΔΗΜΟΣ ΥΜΗΤΤΟΥ 11,169 και ΔΗΜΟΣ ΠΑΠΑΓΟΥ 12,568.

Παίζει βεβαια και ένα πολύ μικρό σενάριο να πάμε στις 20.000 οπότε παίρνει μέσα

ΔΗΜΟΣ ΤΑΥΡΟΥ 15,374, ΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ 15,378, ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ 15,552, ΔΗΜΟΣ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ 19,325 και ΔΗΜΟΣ ΠΕΥΚΗΣ 19,873.

Το ζήτημα είναι με ποιούς δήμους θα πάνε. Η Νέα Χαλκηδόνα ας πούμε, με Αγίους Αναργύρους ή Νέα Φιλαδέφεια;

Σημειώστε πάντος ότι το 85% των δήμων της Ελλάδας έχει πληθυσμό κάτω των 15.000 κατοίκων. Και το 78% κάτω από 10.000.

Σε λίγο να δείτε τι θα γίνει

Διαβάζουμε λοιόν στο http://www.amarysia.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=25361:2010-01-08-13-30-02&catid=138:new&Itemid=226 “Σήμερα Παρασκευή 8 Ιανουαρίου και ώρα 20:00 συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Νέας Ερυθραίας στο Σπίτι του Αθλητισμού (Σπύρου Λούη και Πίττα) για να συζητήσει και να λάβει αποφάσεις για τα εξής θέματα: 1. Προσλήψεις προσωπικού με σύμβαση μίσθωσης έργου για το έτος 2010.
2. Έγκριση πρόσληψης προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων, ανταποδοτικού χαρακτήρα, με σύμβαση ορισμένου χρόνου [8 μηνών] για το έτος 2010. Σημειώνεται ότι η συνεδρίαση λαμβάνει το χαρακτήρα του κατεπείγοντος λόγω προθεσμίας υποβολής αιτημάτων ΟΤΑ μέχρι 11 και 15/1/2010 αντίστοιχα.”

Και πάλι καλά που το πήραν χαμπάρι να λέτε. Να δείτε τι θα γίνει με τους άλλους δήμους που τέλος Απριλίου θα διαπιστώσουν χιλιάδες κενές θέσεις. Το έχουμε γράψει είναι το ορόσημο που περιμένει ο Κακλαμάνης για να πάρει τη ρεβάνς από το Ραγκούση. Να δείτε τι θα γίνει όταν αναγγείλουν την νέα παράταση λόγω δυσλειτουργιών στην Δημόσια Διοίκηση.

8/1/10

Και για τον Καποδίστρια2 στα Βριλήσσια

Στις επτά χθες το βράδυ θα συνεδρίαζε το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Βριλησσίων. Μεταξύ των θεμάτων θα συζητηθεί το θέμα λήψης δανείου ύψους 4 εκατ. ευρώ για την αγορά του Ο.Τ. 61.

Εκτός ημερήσιας διάταξης θα ζητηθεί να συζητηθεί το θέμα ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ 2, απο μερίδα δημοτικών συμβούλων πιέζοντας το δήμαρχο να ανοίξει το διάλογο και να τεθεί το θέμα και σε δημόσια διαβούλευση. Θα ζητηθεί ακόμη και δημοψήφισμα για το ίδιο θέμα και να καταγραφεί η βούληση των δημοτών.http://operiigitisv.blogspot.com/2010/01/blog-post_08.html

Εκτός οι δυο πρώτοι δημοτικοί σύμβουλοι στην Νέα Ιωνία

Αλλάζει τους αντιδημάρχους πρασίνου και καθαριότητας ο Γιάννης Χαραλάμπους. Αναστάτωση από την απόφαση του δημάρχου.

Διαβάστε στο http://www.ekfrasi.net/full_product.php?prod_id=354

7/1/10

Καμία αλλαγή στην Αθήνα

Κακή η πολιτική της σιωπής κατά τη γνώμη μας από το Υπουργείο Εσωτερικών για το θέμα της Μεταρρύθμισης. Αν είχε σκοπό να μην γυρίσουν όλοι στην τελευταία σελίδα του χωροταξικού αλλά να συζητηθεί πρώτα και εκτενώς η ουσία της μεταρρύθμισης των οικονομικών και των αρμοδιοτήτων... απέτυχε παταγωδώς. Να μας συγχωρήσετε αλλά το μόνο που πέτυχε είναι κάθε πικραμένος δημοσιογράφος που θέλει να πουλήσει φύλλα να βγαίνει και να λέει την μπούρδα του. Το προχθεσινό φαινόμενο να βγαίνει τηλεοπτικός δημοσιογράφος και να "αποκαλύπτει¨το μυστικό σχέδιο της κυβέρνησης για τον Καποδίστρια 2 τα λέει όλα. Πήραν φωτιά τα τηλέφωνα για ένα σχέδιο που είχε κυκλοφορήσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τον περασμένο Μάιο. Εξού και η "τρομερή πληροφορία" (!) ότι και η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση έχει συμφωνήσει.
Η ασφυκτική ανάγκη πωλήσεων των ΜΜΕ έχει οδηγήσει στην αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση από αυτήν που επιδιώκει ο Υπουργός Εσωτερικών. Ο κάθε δημοσιογράφος που βλέπει όραμα, βγαίνει και λέει το σενάριό του.
Και το λέμε αυτό διότι γνωρίζουμε ότι στην Νομαρχία Αθηνών δεν πρόκειται να γίνει σχεδόν καμία αλλαγή. Οπως εμπιστεύεται ο κ. Ραγκούσης στους συνεργάτες του, οι δήμοι της Β' Αθήνας θα μείνουν όπως έχουν, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων όπως ο Αγιος Στέφανος κλπ. Από εκεί και πέρα θα ακούσει και κάποιες ομόφωνες αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων για εθελούσιες συνενώσεις όπως αυτή της Νέας Ερυθραίας και θα τις εξετάσει.
Ομως τα δημοσιογραφικά γραφεία έχουν πάρει φωτιά και όπως μαθαίνουμε δεν έχουν και καμία επαφή με τον Υπουργό. Ο καθένας στήνει συμπερασματικά το δικό του σενάριο.

6/1/10

Μόνο η μεταρρύθμιση για τον Γραφάκο

Οχι δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Ηταν φυσικό επακόλουθο. Καταψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του δήμου Μελισσίων. http://operiigitis.blogspot.com/2010/01/blog-post_4409.html Ο κ. Γραφάκος για μια ακόμη φορά απέτυχε να περάσει το πρόγραμμά του. Μετά τους ποδηλατόδρομους και ο προϋπολογισμός. Επιμένουμε: "αδίκως". Και δεν μπορούμε να μην ειρωνευτούμε πια εκείνη την φοβερή επιχειρηματολογία Παυλόπουλου περί σταθερών διοικήσεων με το 42%. Τώρα να δούμε την σταθερή διοίκηση που ο αρχηγός της αντιπολίτευσης ζητάει την αντικατάσταση του Δημάρχου αφού δεν επιτρέπονται οι συνεργασίες. Η Γλυφάδα με τον προηγούμενο νόμο είχε πιο σταθερή διοίκηση. Το κρίμα είναι για τον κ. Γραφάκο που αποτελεί μια πολύ αξιόλογη προσωπικότητα της Αυτοδιοίκησης. Μόνο η προεδρία των 21 ΟΤΑ μπορεί να τον σώσει. Και βέβαια η Διοικητική Μεταρρύθμιση που την επιθυμεί διακαώς.

Επενδύει στο μέλλον

Βαρύς αχός ακούγεται, πολλά κανόνια πέφτουν... και μετά την προειδοποιητική για ενδεχόμενη αναβολή του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ, νέα κανονιά Κακλαμάνη με 4 δις ως προαπαιτούμενο για την διοικητική μεταρρύθμιση. Ο κ. Κακλαμάνης έχασε την πρώτη μάχη με τον κ. Ραγκούση για τον οποίον δεν εκφράζεται και με τα καλύτερα λόγια, στο θέμα των προσλήψεων. Και λέμε την πρώτη μάχη, διότι στο τέλος Απριλίου που λήγουν οι συμβάσεις των εκτάκτων θα κάνουμε ταμείο. Τώρα ετοιμάζεται για την δεύτερη στα οικονομικά. Και πάλι δεν τον ευνοεί το τοπίο των ΜΜΕ. Και πάλι έχει την συναίνεση των δημάρχων και την κοινωνία απέναντι. Πως να βγει ο άμοιρος να ζητήσει φορολογική αποκέντρωση εν μέσω κρίσης. Μαθαίνουμε ότι ετοιμάζει και ειδική καμπάνια ενημέρωσης.
Στο τρίτο όμως πεδίο του χωροταξικού περί τα μέσα Απριλίου θα πάρει σίγουρα τη ρεβάνς. Η δημοτικότητά του άλλωστε πηγαίνει πολύ καλά. Μετρήσεις δείχνουν ότι όλο και περισσότεροι νεοδημοκράτες τον θεωρούν εκλογικό αποκούμπι ειδικά στην Α' Αθήνας.

5/1/10

Τι γίνεται με το internet

Ούτε από την υπόθεση internet έχουμε κανένα νεότερο. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι έχουμε κολλήσει στο θέμα της υποχρεωτικότητας. Αφού οι περισσότερες αποφάσεις είναι εκτελεστές όταν δεν ελέγχονται. Ποιος θα διαπιστώνει την ακυρότητα λόγω μη δημοσίευσης; Αναπάντητο το ερώτημα.
Χωρίς διοικητικές ευθύνες υπαλλήλων δεν θα γίνει τίποτα. Μα κι αυτές δεν μπορεί να υπάρξουν αφού δεν υπάρχει πρόγραμμα για την δημοσίευση. Κατόπιν ενστάσεων θα πάει το πράγμα και μην τον είδατε τον Παναή. Από δω πάν κι άλλοι.

Σιωπή και τάφος

Τώρα εσείς βλέπετε καλό και έξυπνο το κόλπο της σιωπής με τα χιλιάδες φανταστικά και ευφάνταστα σενάρια να κυκλοφορούν και να ζυμώνουν τον κόσμο; Ακρα του τάφου σιωπή επικρατεί στο Υπουργείο Εσωτερικών και τα δημοσιεύματα δίνουν και παίρνουν. Ούτε το Mega δεν άντεξε ρε παιδιά που σας διαβεβαιώ διαθέτει πολύ σοβαρό διαπιστευμένο. Πίεζε όμως η διεύθυνση και έβγαλαν σενάριο. Σενάριο δηλαδή που λέει ο λόγος. "Ναι θα είναι κάποιοι μικροί δήμοι, θα γίνουν 350, θα παιχτεί αυτό στην Μακεδονία, μπορεί να ενωθούν στην Ηπειρο" κλπ. Πραγματικά σενάρια επιστημονικής φαντασίας.
Αφού δεν υπάρχει τίποτα ρε παιδιά.
Το πιθανότερο είναι ότι μέχρι τις 10 Ιανουαρίου θα πραγματοποιήσει την υπόσχεσή του ο κ. Ραγκούσης και θα δώσει στον Κακλαμάνη το πρώτο κείμενο. Η παλιά πρόβλεψη "πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων πάει περίπατο. Γι αυτό ο Κακλαμάνης έριξε την προειδοποιητική περί αναβολής του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ.
Στις 13 Ιανουαρίου υπάρχει συνάντηση των πασόκων δημάρχων με τον Ραγκούση. Μην περιμένετε ούτε από εκεί τίποτα. Η μόνη έγκυρη είδηση είναι ότι δεν υπάρχει έγκυρη είδηση. Οι πληροφορίες μας λοιπόν λένε ότι το Υπουργείο επιδιώκει συμφωνία στα θεσμικά. Παίζουν λίγο τα κριτήρια. Και όταν υπάρξει η συμφωνία θα πάρει ο Νικολακόπουλος τα σενάρια, θα τα βάλει στο μοντέλο και θα δώσει τις συνενώσεις. Ο κ. Ραγκούσης γνωρίζει ότι όσο κι αν έχει την κάλυψη του προέδρου στις 15 Νοεμβρίου του 2010 θα πέσουν να τον φάνε. Αν υπάρξει δυσαρέσκεια τις έχασε τις Περιφέρειες. Και τότε χαιρετίσματα ΕΣΠΑ που θα λήγει σε δύο χρόνια. Ασε που τον Απρίλιο εν μέσω διαβούλευσης θα πέσουν και οι πρώτες μπιστολιές για τις ελλείψεις στις υπηρεσίες και κυρίως στους δήμους. Τότε θα λήξουν οι παρατεταμένες συμβάσεις.
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και πολύ περισσότερο οι πολιτευτές μιλάνε για παιδική χαρά. Και βέβαια η υπόθεση θα αποτελέσει και μια δικλείδα ασφαλείας για την άρνηση της αλλαγής του εκλογικού νόμου με τις μονοεδρικές και την λίστα.

4/1/10

Πυκνώνουν τα παράπονα

Αλλάζει τους αντιδημάρχους πρασίνου και καθαριότητας ο Γιάννης Χαραλάμπους. Αναστάτωση από την απόφαση του δημάρχου σχολιάζει η εφημερίδα ΕΚΦΡΑΣΗ στο http://www.ekfrasi.net/full_product.php?prod_id=354

Σύμφωνα με το ρεπορταζ “Οι δυο πρώτοι σε σταυρούς δημοτικοί σύμβουλοι της Νέας Ιωνίας, Δέσποινα Θωμαϊδου και Παναγιώτης Μανούρης, θα αναλάβουν κάποια προεδρία ή αντιπροεδρία οργανισμού, αφού ο Δήμαρχος Νέας Ιωνίας Γιάννης Χαραλάμπους αποφάσισε την αντικατάστασή τους στις αντιδημαρχίες πρασίνου και καθαριότητας. Τις θέσεις τους καταλαμβάνουν οι Κώστας Κουλούρης(καθαριότητας) και Χρήστος Βλάχος( πρασίνου). Η απόφαση αυτή γεννά ερωτηματικά, αφού το 2010 είναι προεκλογική χρονιά και, κατά γενική ομολογία, η απόδοση των δυο διευθύνσεων του Δήμου κρίνεται ικανοποιητική. Έτσι η αλλαγή των δύο πρώτων συμβούλων των εκλογών του 2006 δημιουργεί εκ των πραγμάτων σενάρια σχετικά με τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές”.

Οι κρίσεις ανήκουν στην εφημερίδα. Εμείς δεν είμαστε τόσο σίγουροι ότι ο κ. Χαραλάμπους αντιμετωπίζει προβλήματα. Αυτό που μπορούμε όμως να διαβεβαιώσουμε είναι ότι οι επικριτικές φωνές αλαζονείας πυκνώνουν.